Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriend Freek Jansen

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriend Freek Jansen

Helaas blijkt Freek te zijn overleden…

Jos Burgwal reageert op het verhaal van Berdien. Freek had inderdaad de ziekte MS en overleed in de armen van Jos. Hij verzorgde hem toen het einde: “Ik heb tot de laatste seconde een hele bijzondere band met hem gehad. Hij wilde zo graag tot het einde van zijn leven de controle houden. Het knopje op zijn elektrische rolstoel was voor hem heel belangrijk, want op die manier kon hij de regie houden om zich voort te bewegen.” Berdien kan niet geloven dat haar zoektocht te laat komt. Ze had zo gehoopt nog eens met Freek koffie te kunnen drinken: “Ik wilde hem eens uitnodigen om te komen eten, maar dat hoeft dus niet meer. He bah zeg…” Ze barst in tranen uit. Toch biedt het Berdien wel enig houvast om te weten dat Freek zo goed is verzorgd door Jos. Jos bracht op deze manier een onvergetelijke ode aan het leven van Freek Jansen.

Het verhaal
Berdien haar gedachten gaan vaak uit naar Freek Jansen: een vriend van haar zoon Rob Dehue. Vanaf het moment dat ze hem leert kennen in 1980 heeft hij een plek in haar hart: “Ik had altijd met hem te doen. Hij was alleen, had weinig mensen om op terug te vallen. Hij kwam er pas na zeven jaar achter dat zijn moeder was overleden.”

De door ons gezochte Freek leert Berdiens zoon Rob Dehue kennen als ze al snel een vriend van de familie: “Hij was een lieve jongen. Een beetje slordig gekleed en hij had zo zijn streken, maar ik was altijd erg gek op hem.” Als haar zoon Rob verhuist naar Friesland verwatert hun vriendschap. Berdien blijft nog een tijdje voor Freek zorgen als hij een appartement in Den Haag heeft. “Dat appartement maakte ik eens in de tijd voor hem schoon. Hij vroeg me ook wel eens of ik zijn spijkerbroeken wilde wassen.”

Freek heeft volgens Berdien in zijn jeugd al veel meegemaakt. Hij heeft duidelijk geen liefde gekend in zijn leven en dat maakt de zoektocht voor Berdien des te belangrijker, want in 2016 ziet ze Freek voorbij komen op de televisie in een programma van TV West. Sindsdien vraagt Berdien zich af of hij nog wel leeft: “Het ging niet goed met hem, hij leed ernstig aan de gevolgen van zijn ziekte MS. Ik zag dat hij wel wat extra aandacht en liefde kon gebruiken dus ik wil hem graag helpen. Hij heeft het als kind altijd gemist.”