Adres Onbekend
KRO-NCRV

Thomas Salhuteru en halfbroer Hans

  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Salhuteru en halfbroer Hans

In februari gaat hij ook de rest van de familie ontmoeten.

Nadat we Thomas Salhuteru in contact hebben gebracht met hun halfbroer Hans, is Thomas al een paar keer op bezoek geweest met zijn gezin. Vandaag waren ze met z’n allen aan bij onze kerstlunch. Hoewel Hans het moeilijk vindt om zich te concentreren in de drukke studio, vertelt zijn begeleidster Sophie dat hij erg blij is met zijn familie. “Hij vindt het ontzettend leuk, dat merk je zeker aan hem.” Als Hans de microfoon voor zich krijgt doet hij gauw een oproepje voor spullen van zijn favoriete vechtkunst-artiest Bruce Lee. De rest van de familie Salhuteru staat te grinniken om hun enthousiaste halfbroer. Ze hebben iedereen in hun omgeving al op de hoogte gebracht van de bijzondere Hans. “In februari komt hij naar ons toe. Dan kan hij de rest van de familie ook ontmoeten.”

Thomas vond zijn halfbroer Hans afgelopen september bij ons in de studio:
De instelling in Clinge waar Hans verblijft werkt graag mee aan onze zoektocht. De begeleidster van Hans meldt zich op onze voicemail: “Ik ben Sophie en ik wil jullie graag spreken. Hans heeft weinig familie en ik denk dat hij dit heel leuk zal vinden.” Eerst voeren we een gesprek met Sophie, die met klem benadrukt dat het voor Hans allemaal heel spannend is, maar vooral een welkome verrassing. Hans krijgen we vervolgens aan de lijn en al snel stroomt hij over van enthousiasme: “Heeft Thomas veel broers en zussen? En komt hij dan ook op mijn verjaardag? Ik wil ook op zijn verjaardag op bezoek komen!”

Thomas hoort het allemaal lachend aan. Hij betreurt vooral het feit dat zijn broer Hans zonder hen heeft moeten opgroeien. Hij belooft zo snel mogelijk met een paar zussen langs te komen in Clinge en zijn dank aan Adres Onbekend is groot: “Ik kom binnenkort langs en zal op Molukse wijze mijn dank bewijzen voor het vinden mijn halfbroer.”

Het verhaal
Op een Moluks familiefeestje komt halfbroer Johan Nolet ter sprake. Vader (zie foto) heeft in totaal elf kinderen nagelaten: tien uit twee huwelijken en eentje uit een kortstondige relatie. Alle halfbroers en –zussen hebben contact met elkaar, maar één halfbroer mist: Johan Nolet.

Hij komt voort uit de kortstondige relatie van vader met Joke/Jopie Nolet uit Middelburg. Johan is geboren in 1960. Waarschijnlijk is hij opgegroeid bij zijn opa en oma. De Molukse familie zou ook hun laatste halfbroer graag verwelkomen in de familie.

Wat gebeurde er tijdens de uitzending?
Tijdens de uitzending komen er veel reacties van luisteraars binnen. Aan alle kanten worden we getipt dat de halfbroer die we zoeken niet Johan heet, maar Hans. Ook zegt men dat Hans op verschillende sociale werkplaatsen heeft gewerkt in Zeeland. We worden wijzer wanneer we familie spreken. We vinden een nicht uit de familie Nolet die bevestigt dat Johan eigenlijk Hans heet. Hij is niet opgegroeid bij Jopie, zijn moeder. De oudste broer van Jopie nam Hans op in zijn gezin in Middelburg. Hans zou later begeleid gaan wonen. Tijdens de uitzending horen we dat de instelling waar Hans verblijft heeft gehoord van de zoektocht. We moeten nu voorzichtig afwachten tot we Hans kunnen benaderen. Hoe zou hij het vinden dat hij 10 halfbroers en -zussen heeft die hem zoeken? Wordt vervolgd…

Eerder dit jaar zocht Thomas zijn broer Hans bij ons in de uitzending. Luister hieronder naar die fragmenten: