Adres Onbekend
KRO-NCRV

Oma Nellie Smit

foto: adres onbekendfoto: adres onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Oma Nellie Smit

"Ik hoop dat ik er eindelijk achter kom waarom mijn familie niet meer bij elkaar is..."

We krijgen via een tip het telefoonnummer door van Nellie. Ze leeft nog en we krijgen haar aan de telefoon! Helaas wil Nellie geen contact en wil ze het verleden graag in het verleden houden.

Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister dan het fragment hieronder.

Het verhaal
Het is 2011 en Marja’s moeder overlijdt. Haar moeder is erg op zichzelf en vertelt niks tot weinig over haar verleden. Marja kent haar vader niet en naast de zus van haar moeder, tante Inge, kent ze ook geen verdere familie van die kant ook niet. Toch wil Marja na twintig jaar zoeken de waarheid achter haar familie weten. Onlangs heeft ze al veel familieleden gevonden, alleen blijft er één iemand onvindbaar: haar oma Nellie Smit, haar moeders moeder.

Marja is ervan overtuigd dat haar oma Nellie nog leeft. "Ik vind het opvallend dat ik het Amsterdams archief mijn verhaal heb gemaild en als reactie kreeg: 'Wij mogen in verband met de privacy geen kaarten openbaar zetten van mensen die nog leven.' Ik denk daardoor dat mijn oma waarschijnlijk nog leeft. Haar man, mijn moeders vader, is overleden in 1963 en waarschijnlijk is ze in 1976 verhuisd naar Culemborg met haar nieuwe partner Christiaan Berk(e)."

"Ik hoop dat ik er eindelijk achter kom waarom mijn familie niet meer bij elkaar is, waarom niemand contact had met elkaar en wat er precies gebeurd is. Ik hoop ook meer te weten te komen over wie mijn moeder was, waarom was ze zo geheimzinnig was. Waarom kon ze geen liefde geven?" Marja ziet aan de band tussen haar vriend en zijn familie wat ze mist. "Ik hoop dat het contact tussen mij en mijn oma hersteld kan worden. Of nou ja, hersteld… Dat die band er überhaupt kan zijn."

Aanknopingpunten:
* oma Nellie Smit
* geboren rond 1934 in Amsterdam
* was getrouwd met Johannes Adrianus Jansen
* hij is overleden in 1963
* zij kregen samen twee dochters: Carla (1955) en Inge (1957) Jansen
* oud adres van Nellie uit 1955 is de Laing’s Nekstraat in Amsterdam
* mogelijk is Nellie Smit later getrouwd met Christiaan Berk of Berke
* zij zouden samen naar Culemborg zijn verhuisd rond 1976

oma Nellie Smit