Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Familie van mijn 100-jarige vader Gerard

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Familie van mijn 100-jarige vader Gerard

"Mijn vader is diep in zijn hart best nieuwsgierig..."

Tea deelt het verloop van de zoektocht: "Je zou bij mijn vader moeten beginnen, dan naar zijn overgrootvader gaan, en vervolgens nog vier of vijf generaties naar beneden gaan," legt ze uit. "Uiteindelijk kwam ik uit bij Michael. We hebben een DNA-test gedaan en het bleek dat hij bijna 100% matcht met mijn vader." Helaas heeft de 100-jarige Gerard de uitslag niet meer echt kunnen horen. De volgende dag belt Tea Michael op voor het nieuws. Michael barst in tranen uit. "Hij vond dat Gerard zo veel op zijn opa leek en wilde hem zo graag ontmoeten."

Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister het fragment hieronder!

Tijdens de uitzending
Tea was onder andere op zoek naar de kleindochter van Dirk Korver: Danielle Korver... en we vinden haar! Helaas weet zij niet heel veel te vertellen over de biologische vader van Gerard, zij blijkt namelijk geen echte Korver te zijn. Later worden we getipt: Yvonne Bonn, die moet je hebben. Dat is nog de enige kleindochter uit de familie Korver. Zij kan inderdaad meer vertellen over de familie Korver en heeft zelfs foto's! Yvonne komt aan de telefoon voor Tea. Beluister het fragment hieronder.

Het verhaal
Tea zoekt namens haar 100-jarige vader Gerard naar familie van zíj́n biologische vader Dirk Korver. Om meer over zijn familie te weten te komen staat Gerard zelfs ingeschreven bij een DNA-databank. Door zijn matches weet Tea inmiddels wie haar biologische opa geweest moet zijn: “Het moet één van de twee broers zijn uit het gezin Korver: Dirk of Gijsbertus. Eén van die mannen zou dan de vader van mijn vader moeten zijn. En als je de verhalen van mijn oma, Grada van den Berg, ernaast legt, dan weten we eigenlijk wel zeker dat het de oudste moet zijn: Dirk Korver."

Oma Grada woont ten tijde van haar zwangerschap in een dienstbetrekking in Breukelen. "Daar heeft ze haar toenmalige vriend leren kennen, misschien werkte hij daar als boerenknecht ofzo? Zij raakte zwanger van hem en ze wilden heel graag trouwen, hij heeft daar echt zijn best ervoor gedaan. Maar mijn oma's vader was een stijve Veluwse man en zag dat huwelijk helemaal niet zitten. Het zal allemaal wel ver en vreemd zijn geweest, dus dat huwelijk is nooit doorgegaan. Maar goed, mijn vader werd wel geboren en die is opgegroeid bij zijn moeder en zijn opa en oma. Hij heeft uiteindelijk ook een lieve stiefvader gekregen bij wie hij is opgegroeid. Hij wist wel dat dat niet zijn biologische vader was, maar dat was nooit een issue."

Wel hoort Tea van een tante dat oma's ex-vriend ook hertrouwt: "Mijn oma is in 1951 weduwe geworden en mijn tante vertelde dat haar ex-vriend een paar jaar later nog een keer bij haar voor de deur heeft gestaan. Om haar opnieuw ten huwelijk te vragen! Hij was namelijk ook jong weduwnaar geworden. Mijn oma heeft zijn aanzoek uiteindelijk afgewezen, maar dit is wel de reden dat wij denken dat het om Dirk Korver gaat en niet om zijn jongere broer. In het archief hebben we namelijk gevonden dat Dirk inderdaad in 1948 weduwnaar werd en zijn broer was in die tijd nog gewoon getrouwd... Zou dit verhaal in de familie Korver zijn doorverteld? Mijn vader is diep in zijn hart best nieuwsgierig. Ik hoop zelf in ieder geval dat we een beeld kunnen krijgen van wat voor iemand mijn biologische opa was qua karakter en of het bekend is in zijn familie dat hij samen met mijn oma nog een zoon heeft gekregen in 1923.""

Aanknopingspunten:
* familie van Dirk Gijsbertus Korver
* geboren in maart 1903 te Loenen
* overleden in mei 1975 te Breukelen
* hij heeft rond 1923 een relatie gehad met Grada van den Berg uit Ede
* Grada woonde toen in een dienstbetrekking in Breukelen
* ze is zwanger geraakt van Dirk Korver en in april 1923 bevallen van een zoon: Gerard
* Dirk had nog een jongere broer: Gijsbertus Korver
* hij was getrouwd met Alida Schuurman
* Gijsbertus en Alida kregen o.a. een zoon: Evert Hendrik Korver
* Evert Hendrik kreeg in 1971 een dochter: Daniëlle Korver
* beide broers waren veehandelaren in de gemeente Breukelen
* ze woonden vermoedelijk in Loenen aan de Vecht
* Dirk is later hertrouwd met Aaltje Veldman (1887-1948)
* zij had al twee kinderen uit een eerder huwelijk: Tijmen en Aaltje

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Dirk Korver

Familie van mijn 100-jarige vader Gerard