Adres Onbekend
KRO-NCRV

DEELS OPGELOST: Verhalen en foto’s van moeder Helena Oehlmann

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. DEELS OPGELOST: Verhalen en foto’s van moeder Helena Oehlmann

"Niemand geloofde dat ze echt een kind had..."

Tijdens de uitzending
De naam Ingrid Stroo valt. Zij zou in de jaren 80 op hetzelfde adres in Amsterdam hebben gewoond als moeder Helena. Heeft zij haar gekend? Weet ze meer over Franks moeder te vertellen? Ingrids dochter reageert en gaat navraag doen bij haar moeder. We krijgen ondertussen ook contact met de schoonfamilie van Helena: nichtje Anneke reageert. Zij weet dat er een foto was van 'tante Lenie', zoals zij Franks moeder kent, maar die is met haar man mee het graf in gegaan toen hij stierf. "Het was het enige wat mijn oom nog van tante Lenie had, dus ik heb die foto in het zakje van zijn overhemd gedaan, zodat ze voor altijd bij hem bleef..." We zoeken dus nog altijd naar verhalen over Helena (Lenie) Oehlmann en het liefst ook een foto! Weet jij meer? Spreek dan iets in op onze tiplijn 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan naar de uitzending van zondag 12 mei 2024!

Het verhaal
Frank is al lang bezig met zijn zoektocht. Hij is voornamelijk op zoek naar verhalen en foto's van zijn biologische moeder Helena Oehlmann. "Alles wat ik weet van mijn moeder heb ik zelf moeten uitzoeken. Ik heb veel informatie gekregen via de kinderbescherming, zo ben ik meer over haar jeugd te weten gekomen. Na een zware jeugd belandde ze in een GGZ-instelling in Zandvoort. Hier ben ik ook geboren. Toen ik 10 dagen oud was, ben ik bij mijn moeder weggehaald omdat ze niet goed voor me kon zorgen. Uiteindelijk ben ik geadopteerd. Mijn moeder heeft geprobeerd mij te zoeken, maar zonder succes. Tien dagen na mijn 30ste verjaardag pleegde zij zelfmoord. Dit houdt verband met de tien dagen na mijn geboorte waarin ik van haar gescheiden werd. Ze woonde toen in Amsterdam. Ik ben ook op dat adres geweest."

Via de buren hoort Frank dat zijn moeder is overleden. "Toen mijn moeder overleed werd alles in haar huis geruimd, en het is nu moeilijk om familie op te sporen. We ontdekten dat ze getrouwd was geweest met ene Rammers, maar die man overleed ook. Er bleef niets van haar over. Door onderzoek van de kinderbescherming kwam ik achter haar naam en waar ze woonde. Ik ging naar dat huis in de veronderstelling dat ze nog leefde, maar dat was niet zo. Haar buren konden wel vertellen wie ze was en hoe ze was, maar dat was voor hun ook lang geleden. Ik heb via via een medaillon van haar gekregen, maar zoek eigenlijk naar foto's. Want ik heb niets..."

Ondanks dat Frank opgroeit in een warme familie, blijft hij wel nieuwsgierig naar zijn moeder. "Ik vind het het meest betreurenswaardige dat ik haar nooit gekend heb. Ik heb geen gesprek, geen foto, niets. Het raakt je als je hoort dat je moeder zelfmoord pleegde tien dagen na je dertigste verjaardag. Haar buren vertelde mij dat ze wel een beeldje zagen staan op de schoorsteenmantel dat ze Frankie noemde, maar niemand geloofde dat ze echt een kind had.”

Aanknopingspunten

* Helena Oehlmann
* geboren in 1940 in Amsterdam en in 1992 overleden
* Helena heeft gewoond in Amsterdam, Doetinchem, Winterswijk, Huizen, Zetten en Bloemendaal
* ze is verpleegd in het Provinciaal Ziekenhuis te Santpoort
* Helena is getrouwd met Johannes Rammers
* moeder van Helena was Maria Helena Jansen
* vader van Helena was Nicolaas Leendert
* Helena had een zus Maria Oehlmann
* Maria was getrouwd met Isaac Uijttenboogaard
* zij hebben een zoon: Sjaac Uijttenboogaard
* laatst bekende adres van Helena was in Amsterdam-Noord op de Abrikozenstraat in 1990
* in 1988 komt een zekere Ingrid J. Stroo inwonen bij Helena en Johannes op de Pruimenstraat in Amsterdam
* Ingrid is geboren in 1968

moeder Helena Oehlmann