Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: eerste liefde Corry Visser

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: eerste liefde Corry Visser

“Het was de afstand die mij de verloving deed verbreken”

We vinden Corry in IJmuiden, waar ze al heel wat jaren woont met haar man. Via een buurman - die enkele keren op en neer gaat voor ons om Corry in te lichten dat ze wordt gezocht – krijgen we contact. Corry belt vervolgens zelf op: “Word ik gezocht? Door wie dan? Een eerste liefde? Iemand uit Amsterdam? Friesland, Groningen? Jan Aukes?” Ze kan zich Jan nog goed herinneren. Ze koestert ook goede herinneringen aan hem. Ze legt uit dat de verloving destijds werd verbroken omdat de afstand toch te groot bleek: “Ik moest dan naar Groningen, maar wilde niet naar Groningen. Daarbij zaten ook onze moeders er enigszins tussen.” Jan heeft die indruk zelf nooit gekregen en is daar enigszins verbaasd over. Hij is wel blij dat Corry is gevonden en zal binnenkort contact met haar opnemen. Hoe dat afloopt? Dat horen we dan te zijner tijd…

Het verhaal
Jan vaart op jonge leeftijd op zee, maar op 26-jarige leeftijd komt zijn vader plotseling te overlijden. Zijn moeder is al acht jaar daarvoor overleden. Zijn vaders groothandel (in horloges) moet worden overgenomen en dat haalt Jan terug aan wal. Na een jaar deze zaak runnen, vindt Jan het tijd voor vrouwelijk gezelschap. Hij reageert op een contactadvertentie uit de Telegraaf van 1974. De advertentie is afkomstig van Corry Visser uit Amsterdam en ze zoekt destijds een leuke jongen om het een en ander mee te ondernemen. Het komt tot een afspraakje: Jan rijdt vanuit Groningen in een weekend naar Amsterdam, naar het ouderlijk huis van Corry. Na dit eerste afspraakje volgen er al snel meerdere. Jan is serieus en vraagt haar al na zeven maanden ten huwelijk op zijn geboortegrond in Groningen. Ze zegt daarop volmondig ‘ja’ en er worden serieuze trouwplannen gemaakt. Maar tot ieders grote verbazing verbreekt Corry de verloving drie maanden later: “Ze gaf mij de verlovingsring terug zonder opgave van reden en ik ben per plex teruggereden naar Groningen.”

Jan denkt dat als hij uiteindelijk was getrouwd met Corry, ze toch wel waren gescheiden omdat de verschillen toch wel groot waren. Jan heeft wel na al die tijd nog een polaroid fotootje bewaard van hun eerste vakantie samen op Mallorca en ook een heel persoonlijke liefdesbrief: “Deze is heel intiem en vertrouwelijk. Niet voor anderen om te lezen. Ze schreef het echt voor mij en dat heb ik altijd bij me gehouden.”

Jan is later gelukkig geworden in de liefde en hoopt voor Corry hetzelfde. Zou zij ook nog wel eens aan hem gedacht hebben?