Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: buurmeisje Wil de Koning

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: buurmeisje Wil de Koning

"Ze had een grote mond, maar een klein hartje!"

Tijdens de uitzending
In het Amsterdamse archief stuiten we op een Wil de Koning. Volgens de gegevens is zij inderdaad verhuisd naar Vinkeveen. We zien dat Wils moeder getrouwd is met Take Dammen, die uit een eerder huwelijk een dochter heeft genaamd Anja (T.D.) Termond. De zoektocht gaat dus door en de vraag blijft: ‘Wil de Koning opstaan?’.

Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister dan het fragment hieronder!

Het verhaal
Annemieke en haar zusje Betty zien de nieuwe buren intrekken in het huis in Vinkeveen. De familie De Koning uit Amsterdam komt bij hen onder een dak wonen. “Mijn zus en ik waren echte dorpse meisjes. Toen wij ons nieuwe buurmeisje Wil voor het eerst zagen dachten wij: 'Wie is dit kleine bijdehandje?'. Ze had een grote mond, maar een klein hartje. Zo kwam Wil een keer de trap afgelopen met onder haar blouse twee grote sinaasappels en toen riep ze: ‘Kijk, ik heb tieten!'. Wij moesten heel hard lachen en vervolgens rolden de sinaasappels zo uit haar blouse."

Het is winter als de familie De Koning intrekt in het dorp, want zomers werken vader en moeder in hotel Klein Zwitserland in Amsterdam. “Wij woonden in Vinkeveen aan het water, heel mooi. In de winter gingen wij dan samen schaatsen en Sinterklaas vieren. Zomers zaten er vaak bekenden van de familie in het huis. Mijn zusje en ik gingen vaak mee naar Amsterdam, even naar de Albert Cuyp markt. Wil was enig kind, dus ze werd vaak verwend met nieuwe lakschoentjes of pantoffels. Bij ons gezin ging dat heel anders...”

Annemiek en Betty zouden hun buurmeisje graag nog een keer willen zien. "Wij hebben haar voor het laatst gezien toen ze zes jaar oud was. Ze was dus een stuk jonger dan wij, maar we zijn benieuwd of ze alle leuke verhalen nog weet."

Aanknopingspunten
* Wil de Koning
* geboren rond 1957
* kwam uit Amsterdam
* vader heette Willem de Koning
* moeder heette Siem de Koning
* haar ouders hadden hotel 'Klein Zwitserland' aan de Reguliersgracht in Amsterdam
* ze hadden een huis op de Heulweg in Vinkeveen

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Buurmeisje Wil de Koning