Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: vader Bertus Brandenburg

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: vader Bertus Brandenburg

“Dit is het meest bijzondere kerstcadeau dit jaar”

We worden getipt dat we voor vader Bertus in Halsteren moeten zijn. We bellen daar de buurt af en krijgen iemand van een autohandel te spreken. Die vertelt ons waar Bertus moet wonen, maar heeft geen telefoonnummer. Bertus wordt door hem Bert genoemd en omschreven als een kleine man. Niets blijkt minder waar, want wanneer we Bert te spreken krijgen en hij zelfs de studio komt binnen gelopen, blijkt het best een grote man te zijn! Bjorn weet niet wat hem overkomt: “Dit had ik niet verwacht!” Vader Bert kijkt verrast in de ogen van zijn zoon: “Ik wist dat ik een grote zoon had, maar zo groot had ik niet verwacht!” Ze praten na de uitzending nog lang na en gaan contact houden. Wordt vervolgd…

Het verhaal
Bjorn zoekt zijn biologische vader Bertus Brandenburg. Hij heeft hem niet lang gekend, want zijn vader Bertus en moeder Michelle Kroon gaan uit elkaar wanneer hij zo’n tien jaar oud is. Zijn moeder leeft inmiddels niet meer. Met zijn jongere broertje is er weinig contact. Bjorn voelt zich alleen in dat opzicht.

Na de scheiding van zijn ouders houdt Bjorn wel contact met zijn vader, maar dit contact strandt na verloop van tijd. Bjorn herinnert zich zijn vader nauwelijks, maar realiseert zich – nu hij zelf vader is geworden - dat een vaderrol in het leven van een kind zo belangrijk is: “Mijn zoontje is nu drie jaar. En ik heb hem nooit kunnen vertellen wie zijn opa is. Daar moet verandering in komen.”

Na een moeilijke periode in zijn leven, is Bjorn nu vastbesloten om zijn vader op te sporen. Zelf werkt hij nu als ervaringsdeskundige binnen de maatschappelijke opvang. Hoe hij daar terecht is gekomen, is een triest verhaal: “Ik ben op een gegeven moment op straat terecht gekomen. En na een lange periode ligt dat nu gelukkig achter me.” Bjorn vindt het fijn om nu mensen te ondersteunen die hetzelfde hebben meegemaakt als hij, of in ieder geval vergelijkbare zaken: “Zij moeten het zelf doen, hun eigen weg vinden daarin. En als ik daarbij kan ondersteunen, doe ik dat graag.”

Bjorn denkt dat zijn vader niets afweet van dit moeizame verleden van Bjorn. Hij wil het graag achter zich laten en zijn vader laten weten dat zijn boosheid van vroeger nu is weggeëbd: “Hopelijk leeft hij nog, zodat ik hem dat nog kan zeggen.”