Adres Onbekend
KRO-NCRV

Pita vond haar moeder Alie

  1. Nieuwschevron right
  2. Pita vond haar moeder Alie

“Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik mijn moeder.”

Pita blijft na die eerste ontmoeting met haar moeder Alie contact houden. Alie’s gezondheid gaat helaas steeds meer achteruit en Pita’s moeder komt plotseling te overlijden: “Ze was haar geheugen kwijt op een gegeven moment en had een groot deel van haar verleden verdrongen.” Pita is blij dat ze haar moeder heeft mogen ontmoeten in dit leven, maar haar moeder stierf een eenzame dood: “Er was niemand op haar begrafenis. Wij gaan nog één keer terug naar Koblenz om afscheid te nemen van haar.” Pita denkt nog wel dagelijks aan haar moeder. Dat komt vooral omdat ze zo op haar moeder lijkt: “Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik mijn moeder.”

Eerder in Adres Onbekend
Na de uitzending snelt Pita naar Koblenz in Duitsland, waar we haar moeder Alie gevonden hebben. Ze wordt al in het portiek met open armen onthaald door haar moeder. “Ze vloog me in de armen en heeft me de rest van de dag alleen maar aangekeken.” Voor een Pita een heel bijzondere ontmoeting, één die ze voor altijd zal koesteren, omdat haar moeder niet in hele goede gezondheid verkeert: “Er was enige haast bij, omdat mijn moeder kort geleden een hersenbloeding heeft gehad. Gelukkig heb ik haar nu gezien. Nu moeten we nog afwachten hoe de andere broers en zussen erop gaan reageren. Voor hen is dit ook allemaal nieuw.” We blijven Pita en haar broers en zussen de komende tijd volgen.

Het verhaal
​Aaltje raakt op zeventienjarige leeftijd zwanger van haar vriend Arie. Na de geboorte van Pita volgen er nog vijf kinderen. Vader Arie werkt op de scheepswerf bij de haven van Maassluis, terwijl Aaltje voor de kinderen zorgt. Het is hard werken voor beiden. Van de een op de andere dag komt Aaltje er alleen voor te staan. Arie blijkt geld verduisterd te hebben op het werk en belandt in de gevangenis. Aaltje houdt deze omstandigheden niet vol en vertrekt met de Noorderzon. Zij doet het haakje op de deur van de slaapkamer zodat de kinderen er ook niet uit kunnen.

De kinderen groeien op in kindertehuizen en pleeggezinnen totdat Arie zijn straf heeft uitgezeten. Gelukkig kunnen ze daarna de verloren tijd inhalen, maar praten over Aaltje blijkt moeilijk. Pita heeft haar moeder nooit verweten dat ze wegging, maar heeft haar wel altijd gemist. Zou Aaltje haar ook gemist hebben?

Wat gebeurde er in de uitzending?
Via een oude buurvrouw van Aaltje komen we uit in Duitsland. We vinden Aaltje in Urmitz. Ze is boodschappen aan het doen wanneer we bellen, maar een buurvrouw belooft haar in te zullen lichten. Wanneer Aaltje op de hoogte is dat haar dochter Pita haar zoekt, belt ze ons meteen op: “Is Pita, hier in Duitsland? Waar kan ik haar afhalen?” We leggen haar uit dat Pita in Nederland is en zo snel mogelijk langs zal komen. Pita spreekt haar via de telefoon en krijgt een geëmotioneerde moeder aan de lijn: “Wanneer de instanties niet zo tegen hadden gewerkt, hadden we elkaar eerder kunnen ontmoeten.” Pita wil het verleden laten rusten en gaat volgende week al naar Urmitz. Hoe zal dat aflopen?