Adres Onbekend
KRO-NCRV

Halfzus Elly de Groot

  1. Nieuwschevron right
  2. Halfzus Elly de Groot

"Ik heb nooit geweten dat ik nog een halfzus had!"

We vinden Elly door middel van een verhuuradvertentie van haar vakantiehuisje in Tsjechië. Elly en Henk (die helaas niet meer leeft) blijken nooit van het bestaan van hun halfzus te hebben geweten. Desondanks reageert Elly heel relaxed: "Oh?! Nou ja, misschien is ze wel heel gezellig!" En dat wordt het zeker. De halfzussen ontmoeten elkaar namelijk bij ons in de studio! Beluister de uitzending van 20 oktober 2019 om het hele verhaal te horen.

Het verhaal
Corry heeft altijd geweten dat haar vader uit zijn eerste huwelijk met Hermina Scholten (of Scholz) nog twee kinderen heeft. Maar pas sinds kort weet ze wie dit zijn: “Ik kwam eigenlijk per toeval mijn vaders overlijdensakte weer tegen en daar stonden hun namen op: Hendrikus en Elisabeth. Toen dacht ik meteen aan jullie programma. Ik ben erg nieuwsgierig naar ze.”

In 1940 trouwt vader Hendrikus met Hermina. Maar dan begint de oorlog. Hendrikus senior zit ondergedoken en over die tijd weet Corry maar weinig: “Het waren natuurlijk turbulente tijden. Maar ik kan me voorstellen dat hun twee kinderen rond 1941 geboren zijn. Niet veel later zijn mijn vader en Hermina namelijk gescheiden. En in 1954 hertrouwde mijn vader met mijn moeder: Bartha.”

Corry’s vader overlijdt al op jonge leeftijd, zij is pas vijf jaar oud: “In mijn herinnering was hij een leuke vader. Maar ja, ik was pas vijf... Verder weet ik bijna niets van hem.” Ze groeit alleen op bij haar moeder en ook zij overlijdt vrij jong. Dat maakt Corry’s zoektocht naar Elisabeth en Hendrikus lastig: “Er is niemand meer aan wie ik dingen kan vragen. Ik heb altijd van het bestaan van mijn halfbroer en -zus geweten, maar vroeger werd daar niet echt over gesproken. Mijn vaders familie was ook erg gesloten en ik had überhaupt niet zo veel familie. Meer dan hun namen en die van hun moeder weet ik dus niet…”

Aanknopingspunten:
* Hendrikus en Elisabeth de Groot
* geboren rond 1940/1941 in Amsterdam
* hun vader is Hendrikus de Groot (1915 –1960)
* hun moeder is Hermina Scholten of Scholz (1920)
* Hendrikus senior en Hermina trouwden in 1940
* ze zijn een paar jaar later gescheiden
* in 1954 hertrouwde Hendrikus senior met Bartha Muller (1912 –1973)
* Hendrikus senior had een winkel in elektronische apparatuur aan de Reinier Claezenstraat in Amsterdam
* vader Hendrikus had nog een broer: Jan Zwier de Groot
​* die had twee zoons: Jan en Joop

Corry zoekt halfzus Elly Deel 1

Corry zoekt halfzus Elly Deel 2