Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: halfzus Elly

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: halfzus Elly

Ze lijken als twee druppels water op elkaar.

Elly Schuttenhelm hoort van de zoektocht naar Freek Huizer en belt op: “Jullie zoeken met de verkeerde achternaam. Het moet Huijsse zijn. Dat was mijn vader en die is overleden in 1987. Maar dan is Rita dus op zoek naar mij!” Ze is verbijsterd, want ze had nog nooit van het bestaan van een zus gehoord. Haar ouders hebben het nooit laten doorschemeren. Ze is nieuwsgierig en komt met haar gezin naar Hilversum om Rita te ontmoeten. Onwennig loopt ze de studio binnen: “Dit is zo vreemd!” De hele studio zit vol verbazing naar de twee zussen te kijken: ze lijken opvallend veel op elkaar… Zelf zijn de zussen eerst nog in ontkenning, maar na enige tijd kijken ze elkaar aan en vinden ze herkenning. “Ik zie de gelijkenis!”, roept Rita uit. De zussen praten nog uren na en blijken ook nog 5 minuten van elkaar te wonen! Die gaan elkaar nog heel veel zien in de toekomst.

Tijdens de uitzending
In het telefoonboek zijn er alleen op de naam Huizer al honderden matches. Aangezien we niet zeker zijn van de spelling, besluiten we het via andere wegen te proberen. We vinden een familie Huizer die duiven houdt, maar zij kennen geen Freek. Ze adviseren ons de Nederlandse Postduiven Organisatie te benaderen, maar die vinden niks in hun archieven. Dus besluiten we te bellen met Demob, het bedrijf van de leesportefeuilles waar Freek werkte. Daar kennen ze Freek Huizer nog goed. “Hij heeft hier tot zijn pensioen gewerkt. Toendertijd reed hij op een soort scootertje.” Wanneer we meer oud-medewerkers spreken komen we erachter dat het verhaal van Rita bekend was onder de kennissenkring van Freek: “Iedereen wist dat hij een dochter had ergens, maar hij liet nooit het achterste van zijn tong zien.” Helaas weet niemand of Freek nog leeft en men weet ook niet waar zijn vrouw of vermeende dochter wonen… Wij blijven zoeken. Wordt vervolgd!

Het verhaal
Rita Ober wordt geboren als dochter van Thea Timmers, die ten tijde van de geboorte van haar dochter in scheiding ligt met haar man Piet Ober. Omdat Rita ten tijde van haar moeders huwelijkse periode wordt geboren, krijgt zij de achternaam Ober. Ze groeit vervolgens op in de Koediefstraat in Den Haag. Daar woont ze de eerste jaren van haar leven samen met moeder Thea Timmers en twee oudere kinderen uit het eerste huwelijk van moeder. Maar Piet Ober is niet de vader van Rita.

Rita groeit uiteindelijk op met haar stiefvader, maar ook deze is niet haar vader. Haar moeder Thea vertelt haar in haar puberteit dat haar vader Freek Huizer zou heten. Ze leerde hem tijdens haar scheiding kennen, toen hij eens met de leesportefeuilles langs de deuren ging. Hij werkte in die tijd voor Demob in Den Haag en kwam naar alle waarschijnlijkheid langs in de Koediefstraat. Maar Freek blijkt al getrouwd te zijn. Thea vertelt over haar zwangerschap, waarna hij nog een keer langskomt bij haar thuis. Hij brengt dan een suikerhart van zijn bakkerij mee voor Rita.

Rita weet van Freeks bestaan sinds haar 14e, maar heeft nooit eerder durven zoeken naar haar biologische vader: “Ik was bang voor wat ik los zou maken in zijn familie.” Nu kan ze haar nieuwsgierigheid toch niet bedwingen en hoopt ze Freek en zijn familie alsnog te leren kennen.