Adres Onbekend
KRO-NCRV

Antoinette is officieel een van der Zaan

  1. Nieuwschevron right
  2. Antoinette is officieel een van der Zaan

“Mijn DNA matcht volledig met dat van mijn halfzus!”

In Adres Onbekend onthullen we deze week de uitslag van de DNA-test die is gedaan in Nijmegen. Dokter Jos van der Stappen maakt de uitslag bekend en die is helder: “Je bent zonder twijfel een van der Zaan.” Antoinette heeft haar DNA laten testen met dat van haar halfzus. Haar vader Arie van der Zaan leeft helaas niet meer, maar het mysterie is hiermee wel ontrafeld: “Nu is het in ieder geval duidelijk. Maar ik vind het wel heel jammer dat ik er zo achter moet komen.” Antoinette klinkt dan even verdrietig, maar is bovenal opgelucht na alles. Ze stuurt een grote slagroomtaart naar de redactie na het horen van de uitslag: “Bedankt, zonder jullie was dit nooit gelukt!”

Eerder in onze uitzending
Onze voicemail loopt vol na de uitzending. Een kleinzoon van Arie van der Zaan meldt zich bij ons: “Ik kijk op jullie website en herken de foto van mijn opa Arie.” Later blijkt dat deze kleinzoon Martin veel meer kan vertellen. Arie van der Zaan blijkt twee dochters te hebben gekregen in zijn leven: Truus en Ella. Ella leeft nog! De familie is erg nieuwsgierig naar Antoinette, want het gerucht van een mogelijk kind is altijd door de familie gegaan: “Maar daar werd niet over gesproken.” Martin acht het wel mogelijk dat Arie van der Zaan de vader is van Antoinette: “Ik zie wel gelijkenis.” Een DNA-test zal moeten uitwijzen of dit vermoeden klopt. Wordt vervolgd…

Vorige week
We zoeken in allerlei archieven en treffen twee kandidaten aan met de naam Arie van der Zaan. We gokken dat het Arie van der Zaan (geboren in 1912) moet zijn. We raken in de familie, maar zitten nog teveel aan de oppervlakte. We krijgen iemand te spreken die Johanna van der Zaan heeft gekend, de zus van Arie. Zij weet ons te vertellen dat Arie waarschijnlijk heeft gewoond aan de Cornelis Ketelstraat in Gouda.

Arie is overleden in 1969 en blijkt 57 jaar te zijn geworden. We zoeken nu nog naar zijn kinderen en daar weer kinderen van. We hopen op nabestaanden van Arie van der Zaan op 0800-30 30 300.

Het verhaal
Antoinette is geschokt: vorig jaar komt ze tot de ontdekking dat zij en haar broer Ron niet dezelfde vader delen. Eerst vermoeden ze dat Ron een andere vader moet hebben. Maar dan komt broer Ron ineens met een ander verhaal: Er zou een man bij hen in huis hebben gewoond vóór Antoinette’s geboorte. Ron herinnert het zich nog goed, want hij moet een jaar of zeven geweest zijn indertijd: “Er was vanaf 1958 tot ongeveer 1960 een man bij ons in huis: Arie van der Zaan. Een collega van onze vader Koos. En ik weet nog dat onze moeder ’s nachts wel eens naar zijn kamer sloop.” Antoinette schrikt ervan: “Ik dacht meteen: ‘Verrek, maar ik ben geboren in 1959!’”


Arie van der Zaan zou een collega zijn geweest van Antoinette’s vader bij de meubelspuiterij in Gouda. Arie zou huwelijksproblemen hebben gehad en kwam tijdelijk bij de familie de Jong in huis in de Reigerstraat in Gouda: “Mijn broer zegt dat het een heel leuke man was. Knap en sportief. Hij herinnert zich dat Arie altijd op zijn handen ging staan. En hij kan zich ook herinneren dat onze moeder erg weg was van Arie. Ron zegt ook dat het een heel mooie man was.”

Het verhaal wil dat Arie na twee jaar bij de ongetrouwde zus van de buurvrouw is ingetrokken. Hij zou met haar zijn gaan wonen aan de Koningin Wilhelminaweg in Gouda. Maar is hij ook bij deze ongetrouwde zus gebleven?

Inmiddels zijn er zelfs foto’s opgedoken van Arie van der Zaan tussen moeders spullen: “Ik ben zo benieuwd of we familie van hem kunnen traceren. Zouden zij van mij weten?”