Adres Onbekend
KRO-NCRV

Internaatvriendin Conny Kraan

  1. Nieuwschevron right
  2. Internaatvriendin Conny Kraan

“Ik heb jou ook altijd nog eens willen zien, Thea!"

Een familielid van Conny hoort Thea's oproep op de radio en belt haar op: "Je wordt gezocht in Adres Onbekend!". Conny twijfelt geen moment en komt als verrassing voor Thea naar de studio: "Ik denk nog vaak terug aan die tijd op het internaat en dan vooral aan jou, Conny! Ik heb jou altijd nog eens willen zien.". Beluister de uitzending van 13 oktober 2019 om de ontmoeting te horen.

Het verhaal
Thea komt in 1959 terecht op het meisjesinternaat Saint Marie in Roosendaal. Ze wil graag gymnasium doen, maar in het dorp Beltrum (Achterhoek), waar ze vandaan komt kan dat niet. Als plattelandsmeisje valt ze in Roosendaal al snel op door haar accent. Maar haar accent is niet het enige wat opvalt, de speciale connectie tussen haar en een van de meisjes van het internaat, Connie Kraan namelijk ook. ‘’Zij kwam uit Den Haag, en was veel stadser dan ik. Maar het klikte gewoon goed. Ze was een leuke sociale meid met donker haar.”


​Eens in de zoveel tijd mogen de meisjes van het internaat naar huis, maar helemaal terug naar de Achterhoek zat er dan voor Thea niet in. Gelukkig staat de deur bij de ouders van Connie voor haar open: “Dan mocht ik met haar mee naar Den Haag in het weekend. En gingen we fietsen naar de duinen om daar te wandelen. Of we gingen zeilen op de Kaag.”

Het verschil tussen de drukte van Den Haag en de rust van Beltrum stond de vriendschap niet in de weg. “Dat was juist wel boeiend, die verschillen!” Maar nadat Thea in 1971 het internaat verlaat om te gaan studeren voor arts is er nog maar nauwelijks contact tussen de meiden. Inmiddels is het zo’n 50 jaar later en zijn er nog steeds regelmatig reünies van het internaat. Thea gaat daar maar wat graag heen in de hoop Connie te treffen. ‘’Maar Connie is nooit op een reünie geweest, niemand weet waar ze is gebleven…’’

Aanknopingspunten:
* Connie (of Conny) Kraan
* geboren (waarschijnlijk) op 2 mei 1946
* ging eind jaren 60 naar het meisjesinternaat Saint Marie in Roosendaal (Gertrudes Lyceum) en deed daar de MMS
* woonde met haar ouders aan de H. Zwaardecroonstraat 137 in Den Haag in de buurt van Laan van Nieuw Oost-Indië
* had een oudere broer (en misschien een zus) die al uit huis was
* haar ouders waren vrij oud
* vader was gymleraar op een middelbare school
* ging regelmatig zeilen en was gek op paardrijden