Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: kunstenaar Koos Koops

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: kunstenaar Koos Koops

Hij komt binnenkort weer logeren in Wons

We worden aan alle kanten getipt over Koos Koops. Hij zou nog leven, maar heeft een moeilijk jaar gehad omdat een van zijn benen is afgezet. Dat blijkt ook meteen de reden te zijn dat hij al zo lang niet in Wons is geweest. Hij vindt het een eer dat Martine hem zoekt en wil haar heel graag spreken. Hij komt aan de lijn voor haar. Martine is blij verrast: “Ik vind het zo leuk je stem weer te horen, Koos. Je bent altijd van harte welkom. We maken gewoon een bed in orde voor je op de begane grond.” Daar is Koos het niet mee eens, want met een kunstbeen kan hij nog gewoon naar boven lopen. Hij belooft snel langs te komen, want hij wil graag weer eens naar Wons. Martine kan niet wachten en doet hem ook de hartelijke namens Neel: “We kijken naar je uit, Koos!”

Het verhaal
Martine en haar goede vriendin Neel runnen al bijna 20 jaar een pension in het Friese Wons. Ze hebben de oude boerderij samen gekocht en zelf verbouwd.

In de afgelopen jaren hebben ze samen al vele gasten mogen verwelkomen in hun paleis. Eén van de gasten die veel indruk achter heeft gelaten is Koos Koops. Een kunstenaar uit Waddinxveen. “Hij kwam een aantal jaren achter elkaar bij ons in het pension en reisde vanuit ons naar Noord Friesland om daar hout te halen voor zijn kunstprojecten.” Wat Koos precies voor kunstenaar is weet Martine niet. De dames en Koos kunnen het erg goed met elkaar vinden. “Koos is een vredelievende man met bepaalde ideeën die ik erg met hem deelde.” Martine omschrijft hem als een sjofele man met warrig haar. Hij moet tussen de 70 en 80 jaar oud zijn. Sinds zijn eerste verblijf in het pension stuurt hij trouw elk jaar een kerskaart. “Hij maakt zulke prachtige, beeldende kaarten. Heel erg uniek, met poëtische, filosofische teksten.” Ze heeft ze allemaal bewaard, maar heeft hem nooit één terug kunnen sturen. “Elk jaar voel ik me weer schuldig tot eind februari omdat ik zijn prachtige wensen niet kan beantwoorden.” De laatste kaart is gestempeld in Den Haag. Hij vertelt dat zijn gezondheid niet zo best is en dat hij niet meer naar Wons kan komen. “Ik weet niet of ik dit jaar met kerst weer een kaart kan verwachten van hem, dus ik wil niet langer wachten met zoeken.”

Martine van Well zoekt kunstenaar Koos Koops