Adres Onbekend
KRO-NCRV

NOG NIET OPGELOST: Halfzus Ria

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. NOG NIET OPGELOST: Halfzus Ria

Tijdens de uitzending:
Martin is naar de studio gekomen om meer de vertellen over de zoektocht naar zijn halfzus Ria. Helaas zijn en nog weinig sporen die leiden naar Ria. Wie kan meer vertellen over Ria? Wil je de zoektocht van Martin terugluisteren? Beluister dan de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal:
Martin is opgegroeid in een pleeggezin, de familie Visser: "een heel aardig gezin." Maar toch wilde hij altijd graag weten wie zijn echte ouders zijn. Vooral naar zijn vader is hij erg nieuwsgierig: "Vijf weken geleden zit ik bij mijn tante in huis en zij zei: 'Vroeger toen je drie jaar was, werd je geadopteerd en toen moest je naar Hannover. Daar woonde je echte vader ook.' Dat was het eerste in meer dan vijftig jaar tijd dat ik hoorde over mijn vader. Toen is deze zoektocht echt goed aangewakkerd."

Eerst is Martin zelf zijn echte moeder gaan zoeken. Zij bleek vrij makkelijk te vinden: "Ik heb bij mijn biologische moeder in Duitsland gewoond tot ik drie-en-een-half jaar oud was. Toen overleed mijn moeder tijdens de bevalling van mijn halfbroer Ralf. Ik had ook nog een oudere zus, Elvira. Mijn moeder was destijds getrouwd met ene heer Krallmann. Ralf bleef bij zijn vader, de heer Krallmann, maar die had geen trek in kinderen van een andere man, Elvira en ik. In eerste instantie zouden ik en Elvira geplaatst worden bij de broer van mijn moeder, maar die had net een zwangere vrouw en kon er geen kinderen bij hebben. Toen ben ik gescheiden geraakt van mijn zus Elvira, die in Duitsland bij pleegouders terecht kwam. Ik werd geplaatst bij een Nederlands gezin, de familie Visser."

De zoektocht naar Martins vader lag nog open. Hierom hebben hij en zijn vrouw afgelopen februari zijn geboorteakte opgevraagd bij de gemeente: "Op de geboorteakte zag ik voor het eerst de naam van mijn echte vader, Horst Johann Muller. Op die akte stond ook een adres: de Ulmenhof in Meppen. Dat huis daar was verlaten, maar ernaast stond een groter huis en daar hebben we aangebeld. Of ze Horst Muller kenden? Zeker, die huurde het huis van hen. En hij bleek ook nog twee zoons te hebben, Peter en Andreas. Toen mijn vrouw googelde op de overlijdensadvertentie van mijn echte vader, kwam er opeens een foto in beeld. Toen zag ik opeens mijn vader. Daar schrok ik van, want ik leek er heel erg op. Mijn vader Horst bleek getrouwd te zijn met ene Helga. Via haar zagen we dat Andreas getrouwd is met Gabriella, mét adres. Dus wij ernaartoe. Het was al donker. Die vrouw liet ons niet binnen, die was hartstikke bang. Maar ze zou haar man Andreas bellen en die zou dan snel naar huis komen. Andreas kwam even later, die greep me gelijk beet. 'Je bent precies mijn vader en mijn broer'. Hij was hartstikke blij met me. Heel warm en gevoelig, net als ik eigenlijk. Ik bleef er drie uur lang. Ik hoorde dat mijn vader in 2009 zelfmoord heeft gepleegd in het ziekenhuis. Dat hoorde ik allemaal op één dag tijd. Ik heb daarna gelijk vrij genomen van het werk, want dat was wel heel erg veel.”

Martin heeft zijn halfbroer Peter nog niet gesproken: "Die is zich natuurlijk ook lam geschrokken. Peter heeft veel meegemaakt en daarom moeten we even rustig aan doen."

Halfbroer Andreas komt met nog een verrassing voor Martin: “We hebben dus ook nog een zus, ene Ria. In het huis lag ook nog ergens een foto van Ria. Die heeft Andreas weleens aan mijn vader laten zien, maar dat werd gelijk afgekapt. Ria bleek ook op de hoogte wie haar vader was, want ze is een keer bij Horst en Helga aan de deur geweest in Meppen. Of ze mijn vader mocht zien; ze was zijn dochter. Maar Helga deed open en die heeft haar teruggestuurd. Daarna is ze nooit meer geweest."

"Mijn halfbroer Andreas kwam met een aantal plaatsen op de proppen waar deze Ria dan kan wonen, vooral in het westen van Nederland en aan het water: Scheveningen, Volendam, Den Helder, Rotterdam. Daar moet Ria wonen of verwekt zijn. Ria moet de oudste van het stel zijn en geboren zijn tussen 1960 en 1965. Alles wat ik van haar weet heb ik van Andreas. En dat is dus niet veel. Maar goed, het is allemaal heel pril. Maar deze Ria moet nog boven water komen”.

Aanknopingspunten:
* Een vrouw die Ria heet, hopelijk Ria Müller
* Ria is geboren tussen 1960 en 1965 in Scheveningen, Rotterdam, Den Helder of Volendam
* Ria is een kind van de Duitser Horst Johann Müller, overleden in 2009 in Meppen, Duitsland
* Ria weet dat deze Horst haar vader is
* Vader Horst was vrachtwagenchauffeur maar had ook een boot en kwam zodoende vaak in Nederlandse havens

foto: Adres Onbekend

Adres Onbekend

Halfzus Ria