Adres Onbekend
KRO-NCRV

Hartsvriendin Judith Menges of Mengen

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Hartsvriendin Judith Menges of Mengen

"Judith was het enige meisje waar ik bij mocht spelen."

Tijdens de uitzending
We komen er al snel achter dat de achternaam van Judith, Menges moet zijn. Dat zorgt voor een stroomversnelling, we komen uit bij het gezin van Judith. Ze blijkt drie kinderen te hebben. Met een van hen krijgen we contact en we vinden Judith! We vertellen het aan Alida in de uitzending en er is een verassing... "Alida draai je om, want Judith is hier!" Beluister het fragment hieronder.

Het verhaal
"Ik woonde vroeger met mijn familie in een woonwagenkamp, dat viel niet mee. We werden niet door iedereen geaccepteerd." Alida is acht jaar oud wanneer ze Judith Menges of Mengen ontmoet, een Joods meisje met kort bruin haar. De twee meisjes zitten samen in de klas in Breukelen en er ontstaat een hele fijne vriendschap. "We waren echte hartsvriendinnen!" Vanwege haar thuissituatie heeft Alida het niet altijd makkelijk, maar bij Judith wordt ze geaccepteerd. "Judith was het enige meisje bij wie ik mocht spelen en zij bij mij, het was een heel fijn gezin."

Alida herinnert zich nog veel van haar jeugd. "Na drie jaar trokken wij weer verder voor mijn vaders werk, daarna heb ik Judith nooit meer gezien. Afscheid nemen deed ik nooit, daar was ik helemaal niet mee bezig. Alles was heel intens. Maar Judith is me altijd bijgebleven, dat was een heel lief schatje."

Aanknopingspunten:
* Judith Menges of Mengen
* geboren rond 1948
* woonde Breukelen langs de Vecht, daar is nu een Thais restaurant
* woonde in de jaren 50 naast haar school
* is opgegroeid in een Joods gezin
* had een ouder zus (ongeveer 6 jaar ouder) en een jonger broertje (ongeveer 5 jaar jonger)
* zat in de klas bij juffrouw Koopmans
* had bruin kort haar

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Alida zoekt Judith