Adres Onbekend
KRO-NCRV

stille liefde Ineke Stoel

  1. Nieuwschevron right
  2. stille liefde Ineke Stoel


“Ik kon mijn ogen niet van haar afhouden!”

Jos denkt nog wel eens aan een meisje van vroeger. Niet zomaar een meisje. Nee, een meisje waar hij zijn ogen niet vanaf kon houden. Maar meer dan een stille liefde werd het nooit: Jos heeft het haar nooit durven zeggen.

Het meisje waar hij het over heeft is Ineke Stoel: “Zij was wat ouder en ik was stapelverliefd op haar. Ik noem het toch wel mijn eerste liefde, want ik kwam net van school en voor zover ik me kan herinneren was zij echt het eerste meisje waarbij ik flinke kriebels kreeg. Dat was toen compleet nieuw voor mij. Ik durfde haar amper aan te kijken.”

Ze ontmoeten elkaar bij het bedrijf Lindeteves-Jacoberg in Amsterdam. Het bedrijf bestaat nu niet meer, maar was in die tijd een handelshuis dat zaken deed met het toenmalige Nederlandsch-Indië. Jos werkte op dezelfde afdeling als Ineke: “In die tijd moest ik paklijsten tikken van al die machines en motoren en zij was secretaresse van de afdelingschef. Maar ik durfde nooit iets tegen haar te zeggen. Ik keek alleen maar de hele tijd naar haar en droomde erbij weg.”

Helaas heeft Ineke geen oog voor Jos. Zij heeft in die tijd al een oogje op iemand anders op het werk en daar wil Jos niet tussen komen. Wel heeft hij haar ooit nog één keer gezien. Ver nadat ze werkten bij Lindeteves-Jacoberg: “Ik zag haar nog een keer lopen in Kalverstraat. Er ging een schok door me heen. Ik was al lang en breed getrouwd. Ik liep daar met mijn vrouw, maar ik zag haar – Ineke – en ik dacht: ‘Wauw!’” Daarna heeft Jos haar nooit meer gezien. Wat zou er van Ineke zijn geworden?

aanknopingspunten:
* Ineke Stoel, nu 83 jaar
* kwam uit Amsterdam
* ouders hadden een kapperszaak in de van Baerlestraat in Amsterdam
* werkte vroeger als secretaresse bij het bedrijf Lindeteves-Jacoberg in Amsterdam rond 1955.