Adres Onbekend
KRO-NCRV

Opgelost Ronus van de Schors

  1. Nieuwschevron right
  2. Opgelost Ronus van de Schors

Hij was een knappe, blonde krullenbol

Resultaat in de uitzending van zondag 26 februari 2017:
Er stromen tips binnen voor Ronus waar Amy mee kan gaan bellen. Ze kan haar Friese hart ophalen want het spoor leidt eerst naar haar Heitel?n, naar familie van Ronus. Via een nicht vinden we de zus van Rones, die ons moet vertellen dat hij vorig jaar na een lang ziekbed is overleden. Zus Sita kan zich vriendinnetje Jean nog goed herinneren en wil haar graag meer vertellen over het leven van haar broer.

Het verhaal
Jean werkt rond haar zestiende in een winkel in Breda. Elke ochtend ziet ze Ronus langs de winkel lopen en knipoogt hij. “Toen dacht ik: ‘waar zou hij wonen?’. Het was van mijn kant liefde op het eerste gezicht.” De twee raken aan de praat en hoewel Ronus wat ouder is dan Jean, krijgen ze verkering.

“Ik heb er mooie herinneringen aan. Hij was een hartstikke blonde krullenbol met mooie blauwe ogen. Iedereen in de buurt was er verliefd op maar hij heeft voor mij gekozen. Daar was ik wel trots op toen.” Ronus woont met zijn broer Arie, zus Sita, moeder en stiefvader. Hij is er alleen in de weekenden want de rest van de week brengt hij door op een internaat.

Na een halfjaar samenzijn verhuist Ronus naar Leeuwarden. Jean wil gelijk met hem mee en is hier zo zeker van dat ze Ronus vast een koffertje meegeeft met wat van haar spullen. Maar haar moeder houdt haar tegen.

Jean weet niet waar Ronus in Leeuwarden woont. Wel laat hij een briefje achter met een soort codetaal. “Het zijn allemaal losse letters, maar ik heb het nooit kunnen ontcijferen.”