Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: kinderverzorgster van Toevluchtsoord

foto: Hanneke
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: kinderverzorgster van Toevluchtsoord

"Deze vrouw moet mij gekend hebben als baby!"

Ingrid, die als baby Hanneke genoemd wordt, is benieuwd wie haar kinderverzorgster is geweest. Zij hoort in 2021 in ons programma een zoektocht naar verzorgster Metje Eilert en er komt veel overeen met haar eigen verhaal. Maar als we de twee in contact brengen, blijkt Metje haar helaas niet verder te kunnen helpen. Hanneke's verhaal begint in 1968. Ze is dan een baby van 5 dagen oud en komt terecht in het Toevluchtsoord in Groningen. Ze woont hier voor een half jaar, huilt veel en heeft last van darmproblemen: "Ik ben kort opgenomen geweest in het ziekenhuis en later ben ik opgegroeid bij mij adoptieouders in Veendam."

Als Hanneke een twintiger is groeit de interesse naar haar biologische moeder. ”Mijn moeder heb ik gevonden, ze komt uit Meppel. Ik heb een paar vragen kunnen stellen, maar ze wilde geen contact en vertelde dat mijn vader overleed toen ik twee dagen oud was." Toch laat Hanneke niet los en ze vindt familie van vader. "Maar die familie wist niet van mijn bestaan af. Het enige wat ik over mijn verleden heb is een fotoboek waar een van de kinderverzorgsters foto’s in heeft geplakt met handgeschreven teksten ernaast. Zij moet mij dus hebben meegemaakt als baby. Zou zij me misschien meer kunnen vertellen?"

Beluister het fragment van 27 februari 2022 voor het hele verhaal.

Aanknopingspunten:
* de kinderverzorgster die een fotoboekje van baby Hanneke bijhield
* deze vrouw werkt in 1968 bij het Toevluchtsoord in Groningen
* ze maakte foto’s van Hanneke Mastebroek als baby’tje en schreef er teksten bij in een boekje
* Hannekes moeder komt uit Meppel en haar vader is overleden
* Hanneke is geboren in Zwolle en opgegroeid op in Veendam
* had als kind last van darmproblemen

een handgeschreven tekst door verzorgsterFoto's van baby Hanneke, verzorgster en een handgeschreven tekst door verzorgster