Adres Onbekend
KRO-NCRV

Halfzus Marijke Steijger of Graafland

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Halfzus Marijke Steijger of Graafland

Hoe verder we de archieven induiken, hoe gekker dit verhaal wordt...

We zijn twee jaar verder als we uit het niets bericht krijgen van Patrica Sleijger. "Ik denk dat ik kan helpen bij de zoektocht..." Wat blijkt? Jeannettes halfzus Marijke is haar moeder! Volgens Patricia heeft haar moeder Marijke zich altijd in de steek gelaten gevoeld. Staat zij wel open voor contact met haar halfzus? Beluister het laatste fragment hieronder voor deze bijzondere ontknoping!

Tijdens de uitzending

Hoe verder we de archieven induiken, hoe gekker het verhaal wordt... We vinden Marijke terug onder de naam Marijtje Fijtje op de persoonskaart van vader Arie Graafland. Ze is geboren op 30 juni 1949 in Berkel. Maar moeder Adriana Steijger en vader Arie lijken nooit getrouwd te zijn geweest. Sterker nog: Arie is op 22 juni 1949 getrouwd met een Maria Rodenburg. Wie helpt ons aan een antwoord op al onze en vooral al Jeannettes vragen? Bel 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Jeannette groeit op zonder haar moeder. Zij overlijdt wanneer Jeannette pas anderhalf jaar oud is en haar vader, Arie Graafland, hertrouwt. Jeannette krijgt meerdere stiefbroers en -zussen, maar dat blijkt nog niet alles te zijn: “In de familie ging er altijd een verhaal rond over een mogelijke dochter van mijn vader. Voordat hij met mijn moeder getrouwd was, had hij een relatie met Adriana Steijger. Zij was al zwanger voor hun huwelijk. Toen mijn vader op een dag thuiskwam, was Adriana met hun dochter Marijke weggelopen. Dat is wat ik altijd geweten heb, maar hoe het precies zit weet niemand. Wellicht is Arie toch niet de vader van Marijke, maar misschien heb ik dus nog wel een halfzus…”

Jeanettes mogelijke halfzus blijft door haar hoofd spoken. Recent hoort ze iets opmerkelijks: “Een nichtje vertelde mij dat Marijke bij mijn stiefmoeder en broertje aan de deur is geweest, nadat mijn vader is overleden in 1980. Mijn stiefmoeder zou later gezegd hebben dat Marijke een echt ‘Graaflanden’-gezicht had...” Dit blijkt niet de eerste keer te zijn dat Marijke haar vaders familie opzoekt: “Toen ik tien jaar oud was, stond er een vrouw in een donkerblauwe of rode jurk met van die witte bolletjes voor de deur. Volgens mij was het Marijke met haar verloofde, die de handtekening van mijn vader nodig hadden om te trouwen. Haar verloofde zei toen ook iets in de trant van: ‘Dan weet je nu in ieder geval dat je niet achter een boompje gevonden bent, Marijke’. Dat wijst wel in de richting van mijn vader, toch?”

Jeanette heeft altijd een goede band met haar vader gehad en ze wil Marijke heel graag vertellen over haar vader: “Stel dat het wel mijn halfzus is? Dan moet ik haar vinden! Ik wil Marijke vertellen wat een fijne man onze vader was. En als het haar vader niet is, dan weet ze dus ook dat ze geen Graafland is. Ik vind het heel belangrijk. Ik heb stiekem de hoop dat ze zelf ook op zoek is naar ons.” Waar zou Marijke gebleven zijn?

Aanknopingspunten:
* mogelijke halfzus Marijke Steijger of Graafland
* waarschijnlijk geboren tussen 1949 en 1951
* haar moeder is Adriana Steijger
* zij is geboren in 1931
* Marijke's vader is waarschijnlijk Arie Graafland
* hij heeft in ieder geval altijd alimentatie aan Adriana betaald voor Marijke
* Arie is geboren in 1921 en overleden in 1980
* Arie en Adriana zijn getrouwd en woonden begin jaren 50 samen op de hoek van het Molenpad en de Zuidersingel in Berkel en Rodenrijs
* in 1952 deden Arie en Adriana samen belijdenis in de gereformeerde kerk in Berkel en Rodenrijs (van huis uit was Adriana katholiek)
* Adriana is in 1952 samen met haar dochtertje weggelopen naar Overschie, waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen
* daarna is Arie hertrouwd met Cornelia Wilhelmina (Cor) van Splunter
* zij overleed jong en toen is Arie hertrouwd met Luurtske Hoekstra

Jeanette zoekt haar halfzus Marijke - deel 1

Jeanette zoekt haar halfzus Marijke - deel 2

Jeanette zoekt haar halfzus Marijke - deel 3

Halfzus Marijke is gevonden!