Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Familie Rovers zocht halfbroer Jan

foto: Carry
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Familie Rovers zocht halfbroer Jan

"Ik ben de Jan Rovers die jullie zoeken, opgelost dus!"

Via Jans zwager komen we met hem in contact en hij blijkt in een van zijn fotoboeken allerlei foto's van Henny en zijn zusjes te hebben: "Ja, u kunt de zaak sluiten hoor, ik ben zeker de Jan Rovers die jullie zoeken. Zoektocht opgelost dus, haha!". Beluister het fragment hieronder voor het eerste gesprek tussen zijn nieuwe familieleden!

Na de hereniging van de familie bellen we een week later nog even met Jan. Want hoe kan het eigenlijk dat hij als enige uit de familie is geraakt? “Ik ben heel blij dat we contact hebben, want ik heb alle narigheid achter mij gelaten.” In het fragment hieronder hoor je Jans hele verhaal.

Het verhaal
Opa ‘Zwarte Bart' Rovers is voor kleinzoon Henny een heel raadsel. Zijn vrouw houdt van speuren en zoekt de hele stamboom uit: “Bij het speuren kwamen we erachter dat mijn opa nog twee kinderen heeft gekregen uit zijn tweede huwelijk, Kitty en Fer Rovers heten zij.” Het lukt om Kitty en Fer op te sporen en zij zijn op hun beurt dolblij dat ze er familie bij hebben. Kitty: "We hebben Henny deze zomer voor het eerst ontmoet, dat was heel leuk. Blijkbaar lijk ik veel op Henny’s moeder, haha. Maar nu ontbreekt er nog één puzzelstukje..."

Het missende puzzelstukje is een broer van Henny’s moeder: Jan Rovers. Hij is dus ook een kind van Bart Rovers en daarmee een halfbroer van Fer en Kitty! Kitty: “Wij hebben ook wel eens gezocht naar familie, maar kwamen nooit verder. Nu we de naam Jan Rovers weten kunnen we gaan zoeken. Al lijkt hij onvindbaar...” Als deze Jan gevonden wordt, heeft hij er in één klap een halfbroer en -zus, een neefje en ook nog twee nichtjes bij! “We willen heel graag weten hoe het met hem gaat en hoe het vroeger in dat gezin was. Hij is de enige die écht antwoord kan geven op al onze vragen over vroeger. Dan is het eindelijk eens meer dan enkel geruchten. Heeft Jan bijvoorbeeld nog wel contact gehad met Henny’s moeder, nadat hij uit het gezin is vertrokken?”

Aanknopingspunten:
* Jan Rovers
* voluit Johannes Cornelis of Johannes Petrus
* geboren in 1944 in Breda
* hij groeide op in de Zoutstraat in Breda
* zijn vader was Bart Rovers (*1906, +1972)
* Bart had de bijnaam ‘Zwarte Bart’
* Jans moeder was Adriana Veraart (*1907, +1989)
* Jan had een zus: Corry Rovers (*1933, +1995)
* het gezin telt nog drie kinderen, o.a. Ferdinand en Reina, maar die zijn alle drie jong overleden
* Vader Bart Rovers groeide op in de Potkanstraat in Breda
* Zwarte Bart is later gescheiden en opnieuw getrouwd
* uit zijn tweede huwelijk kreeg hij twee kinderen: Fer en Kitty
* Jan Rovers is voor de liefde verhuisd naar Noordwijk
* woonde daar aan de Schoolstraat

Vader 'Zwarte Bart' en moeder Adriana Veraart