Adres Onbekend
KRO-NCRV

Liefde Maria van Wijck

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Liefde Maria van Wijck

"Daarna kon niemand meer tippen aan mijn Maria..."

We worden getipt met het telefoonnummer van Maria’s jongere broer Cor Groenendijk. We hebben beet, want Cors vrouw neemt op. “Maria van Wijck - Groenendijk is mijn schoonzusje!”. Helaas blijkt Maria’s geheugen haar in de steek te laten, maar schoonzusje Joke komt wel aan de telefoon. “Uw naam is hier wel eens gevallen hoor, meneer Frans! En Maria weet nog wel van de matrassenfabriek.”

Beluister de uitzending van zondag 21 april 2024 voor het hele verhaal.

Het verhaal
Frans werkt bij matrassenfabriek Pullman in Zwijndrecht en wordt tussen de matrassen verliefd op Maria. Alleen is haar vader daar niet van gediend. Frans krijgt de opdracht om naar een dominee te gaan, maar geeft hij daar geen gehoor aan. Stiekem gaan ze samen fietsen, kroelen en patatjes eten. "Maria was een bijzonder meisje op wie ik heel erg verliefd was, maar helaas heeft het geloof tussen ons gezeten. Daarna kon niemand meer tippen aan mijn Maria..."

In 1995 heeft Frans voor het laatst contact met Maria. "Ze heeft me een brief gestuurd naar aanleiding van een straaljager die bij ons op de kazerne was neergestort. Ze wilde weten hoe het met mij ging...Die kaart is vanuit Ridderkerk verstuurd, als ik het me goed herinner vanaf de Kievitsweg. Ze is altijd in mijn hoofd blijven zitten!"

Aanknopingspunten:
* Hendrica Maria van Wijck - Groenendijk
* geboren rond 1942 in Ridderkerk
* heeft gewerkt bij matrassenfabriek Pullman in Zwijndrecht
* heeft mogelijk jongere broers of zussen
* heeft op de Kievitsweg in Ridderkerk gewoond

Frans mist grotste liefde Maria