Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: buurvrouw Anja Nijman

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: buurvrouw Anja Nijman

Haar man Herman gooide niet zomaar de telefoon erop vorige week...

Het blijft lang spannend, maar uiteindelijk belt Anja ons aan het eind van de uitzending op! Beluister onderstaande fragmenten om te horen hoe enthousiast de dames met elkaar praatten. Bekijk hieronder ook de vrolijke video die we 'behind the scenes' maakten van dit gesprek (deze kun je enkel bekijken als je cookies accepteert)! Deze zondag hoor je waarom Herman vorige week zomaar de telefoon erop gooide...

Het verhaal
In de ietwat chique buurt waar Carla en Guus in de jaren 70 wonen in Vianen moet je vooral niet te gek doen. Hun buren Anja en Herman Nijman(n) trekken zich daar echter niks van aan: “Zij gaven kleur aan de buurt en zorgden tenminste voor een beetje reuring. Met hen als buren was het nooit saai. Ze hadden zelfs een bar in huis gebouwd!” In de ijskoude winter van 1978 ligt er ijs op straat en Anja schaatst over de straten: “De buurt sprak daar schande van, maar dat maakte haar niets uit.” Ook Hermans schoenen met gouden punten en zijn Alfa Romeo vielen op. Het echtpaar had bovendien aan voorliefde voor Amsterdam, waar Anja oorspronkelijk vandaan kwam: “Soms belden ze aan of wij even op hun kinderen konden passen, omdat zij écht behoefte hadden aan een broodje op het Leidseplein. Dan gingen ze vanuit Vianen even op en neer naar Amsterdam.”

Herman had verschillende modezaken, maar nadat deze failliet gaan moeten Herman en Anja verhuizen. Ze gaan dan naar Hoofddorp. Samen met andere buurvrouw Brigitte gaat Carla daar nog op bezoek, maar daarna verwatert het contact. Brigitte en Carla hebben altijd contact gehouden en hebben het nog vaak over hun vrolijke buurvrouw Anja: “Brigitte zit op het moment een beetje in een dipje en ik fleur haar dan op met verhalen over vroeger. Het zou leuk zijn als we met z’n drietjes weer net zo kunnen lachen als toen!”

Aanknopingspunten:
* Anja, getrouwd met Herman Nijman of Nijman(n)
* meisjesnaam onbekend
* Anja is geboren rond 1955
* woonde in de jaren 70 aan de Weesdijk in Vianen
* hebben twee kinderen Danielle en Marco
* Danielle is geboren rond 1974, Marco rond 1976
* Anja was enig kind en kwam oorspronkelijk uit Amsterdam
* ze hadden destijds in Vianen een rode Alfa Romeo
* ze hielden van kaarten (om geld) en hadden een bar gebouwd in hun huis
* Herman had meerdere modewinkels
* rond 1980 gingen de modezaken failliet en werd het huis geveild
* in die periode ging ze samen met man en kinderen op vakantie naar Ibiza
* ze zijn verhuisd naar een huurwoning in Hoofddorp in 1981

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.