Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: meesters Voorbij en De Boer

foto: Soumaya
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: meesters Voorbij en De Boer

We komen al steeds dichter bij de oplossing. Het lijkt wel of de foto van meester De Boer naar de gouden tip heeft geleid...

Meester Voorbij en De Boer melden zich nog niet tijdens de uitzending, maar in het archief vinden we wel terug dat die eerste Henri Eugène Voorbij moet heten. Zijn ouders komen inderdaad uit Indonesië en heetten Charles Hermanus Voorbij en Julia Voorbij. Ook proberen we met Karin Zaal in contact te komen, zij staat met een oproep in de plaatselijke krant voor oud-leerlingen van de Burgemeester Fockschool. Wie weet kan zij ons meer vertellen? De lijnen blijven open op 0800 3030300 en zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Inmiddels hebben we dankzij een betrokken tipgever een foto van meester De Boer gekregen! Hij heet Paul de Boer en de foto komt uit 1980. Wie herkent hem?

Het verhaal
Soms kom je mensen tegen die je je leven lang niet vergeet. Zo ook Jan, die zijn schoolmeesters nog altijd dankbaar is: “Ik groeide op in de Staatsliederenbuurt in Amsterdam met mijn 23 broertjes en zusjes. Ja, je hoort het goed. Mijn moeder raakte 24 keer zwanger. We hadden het thuis dus niet breed en op school kreeg ik van de meester een paar schoenen en een jackie. Dat was van meester Voorbij. Ook meester De Boer, P. de Boer, heeft me geholpen. Meester Voorbij was een klein mannetje en ik ook, dus ik paste zijn kleding. Ik kreeg van hem een spencer en was apetrots!”

Later is Jan ze nog een keer op gaan zoeken: “Ik zat eerst op de Burgemeester van Leeuwenschool, maar die is toen opgedoekt. Ik heb te horen gekregen dat ze naar de Burgemeester de Fockschool zijn gegaan. Daar heb ik gewoon aangebeld en ze waren er allebei! Het was zo’n vreemde gewaarwording. Daarna heb ik geen contact meer gehouden en ik heb daar spijt van. Ik wil ze heel graag bedanken voor alles wat ze voor me hebben gedaan destijds!”

Aanknopingspunten
* meester Voorbij en meester P. de Boer
* hebben eerst lesgegeven (rond 1967) op de Burgemeester van Leeuwenschool te Slotermeer
* hierna op de Burgemeester de Vlugtschool en als laatst op de Burgemeester de Fockschool
* gaven les aan groep 6/7 (vroeger 5e klas)
* meester Voorbij was licht getint en van (waarschijnlijk) Indische afkomst
* hij was ook klein van stuk
* P. de Boer was groter dan meester Voorbij en droeg in ieder geval tot 2011 een baard

Klassenfoto en de Burgemeester van Leeuwenschool en meester De Boer