Adres Onbekend
KRO-NCRV

Lief Gebaar: Jan zocht meesters Voorbij en De Boer

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Lief Gebaar: Jan zocht meesters Voorbij en De Boer

“Ik kreeg van hem een spencer en was apetrots!”

Het verhaal
Soms kom je mensen tegen die je je leven lang niet vergeet. Zo ook Jan, die zijn schoolmeesters Voorbij en De Boer nog altijd dankbaar is: “Ik groeide op in de Staatsliederenbuurt in Amsterdam met mijn 23 broertjes en zusjes. Ja, je hoort het goed. Mijn moeder raakte 24 keer zwanger. We hadden het thuis dus niet breed en op school kreeg ik van de meester een paar schoenen en een jackie. Dat was van meester Voorbij. Ook meester De Boer heeft me geholpen. Meester Voorbij was een klein mannetje en ik ook, dus ik paste zijn kleding. Ik kreeg van hem een spencer en was apetrots!”

Later is Jan ze nog een keer op gaan zoeken: “Ik zat eerst op de Burgemeester van Leeuwenschool, maar die is toen opgedoekt. Ik heb te horen gekregen dat ze naar de Burgemeester de Fockschool zijn gegaan. Daar heb ik gewoon aangebeld en ze waren er allebei! Het was zo’n vreemde gewaarwording. Daarna heb ik geen contact meer gehouden en ik heb daar spijt van. Ik wil ze heel graag bedanken voor alles wat ze voor me hebben gedaan destijds!”

Tijdens de uitzending
We vinden het een en ander in de archieven over meester De Boer en Voorbij, maar contact leggen lukt nog niet. Wel krijgen we een foto van meester De Boer opgestuurd via een betrokken tipgever. Een week later krijgen we gelukkig bericht van meester Paulus de Boer! Hij is gevonden! Helaas blijkt meester Voorbij niet meer te leven, maar de meesters hebben wel altijd contact gehouden. Paulus de Boer komt aan de lijn voor Jan. Hun eerste gesprek hoor je in het fragment hieronder.

Lief Gebaar
Komende zondag 7 april 2024 praten we met Jan over armoede en wat dat met een kind kan doen. Over hoe belangrijk het is dat je een beetje geholpen wordt door de mensen om je heen. Toeval wil dat Jan zondag ook nog jarig is! Vroeger kon hij nooit zijn verjaardag vieren en kreeg hij enkel een paar sokken of een nieuwe onderbroek. Zondag vieren wij in Adres Onbekend zijn 69e verjaardag en blikken we terug op zijn zoektocht.

Een verjaardag moet voor elk kind een feestje zijn. Daarom komen presentatoren van KRO-NCRV met ‘Lief Gebaar’ in actie voor Stichting Jarige Job. Wil jij ook een lief gebaar doen? Ga dan naar: https://kro-ncrv.nl/liefgebaar

Klassenfoto en de Burgemeester van Leeuwenschool en meester De Boer

Jan zoekt meesters Voorbij en De Boer - deel 1

Jan zoekt meesters Voorbij en De Boer - deel 2

Jan zoekt meesters Voorbij en De Boer - deel 3

Jan zoekt meesters Voorbij en De Boer - deel 4

Jan spreekt meester De Boer

Lief Gebaar: Jan zocht meesters Voorbij en De Boer

Video niet beschikbaar