Adres Onbekend
KRO-NCRV

Biologische vader Jan van der Meijde

foto: Henk van der Meijde
  1. Nieuwschevron right
  2. Biologische vader Jan van der Meijde

'Ik dook in de kast van mijn pleegouders'

We zien dat Johannes Renardus van der Meijde uit een groot gezin komt met maar liefst elf broers en zussen. We komen zijn jongere broer Henk op het spoor en gelukkig meldt hij zich al gauw bij ons op de voicemail. Helaas krijgen we van Henk slecht nieuws te horen. Zijn oudste broer Jan - Sylvia's vader - blijkt al ruim twintig jaar geleden te zijn overleden. Gelukkig ontvangt Henk de dochter van zijn broer met open armen en wil hij Sylvia alles over haar vader Jan vertellen. "Jan was een vrolijke man die je overal kon vinden!" Sylvia mag contact opnemen met haar vaders familie Van der Meijde en ze krijgt ook voor het eerst een foto van hem te zien (zie hieronder). Beluister het fragment hieronder voor Sylvia's hele verhaal en het gesprek met haar oom Henk.

Het verhaal
Sylvia is na haar geboorte weggehaald bij haar moeder en vrij snel in een pleeggezin terechtgekomen. Ze zit daar niet op haar plek en is al op jonge leeftijd nieuwsgierig naar haar biologische ouders. "Ik ben op mijn vijftiende al op onderzoek uitgegaan. Als mijn pleegouders weg waren, dan kroop ik de kast in en dan vond allerlei papieren. Bijvoorbeeld informatie over een ander meisje dat ook Van der Meijde heette. Dat was toevallig! Dat kon dan mijn zusje zijn! Dan ga je zoeken. De info kwam in hapjes en brokjes, tot er steeds meer tot je komt. Ik snakte naar vrijheid in mijn jeugd en wilde weg van huis."

Sylvia weet niks over haar biologische vader tot ze op het punt staat om haar partner het ja-woord te geven. "Toen ik ging trouwen stond in de zijlijn van de officiële papieren geschreven dat Johannes Renardus van der Meijde mijn vader was. Ik schrok me dood! Ik weet het nog goed, het was een kanttekening aan de linkerkant. Ik dacht: ‘Is dat mijn wettelijke vader?’. Want dat stond er, dat hij mij wettelijk heeft erkend." Ze laat het er niet bij zitten. "Ik heb inmiddels mijn DNA laten testen. En wat komt daaruit? Johannes van der Meijde is inderdaad aan mij gelinkt! Zijn moeder heet Elisabeth Jung, dat was dus mijn oma. Ik heb toen documenten opvraagt en zag inderdaad staan dat ik een Van der Meijde ben. Het klopt dus allemaal, maar ik kom niet verder. Nu is alle hulp welkom."

Aanknopingspunten:
* biologische vader Johannes Renardus van der Meijde
* geboren rond 1942
* zijn moeder was Elisabeth Jung (1920-1995)
* zijn vader was Christiaan van der Meijde (1917-2006)
* Elisabeth en Christiaan kregen in totaal twaalf kinderen:
1) Johannes Renardus (1942)
2) Gerritje (1944)
3) Christiaan (1946)
4) Gerritje (1947)
5) Elisabeth (1948)
6) Jannetje Zegerina (1950)
7) Hendrika Wilhelmina (1952)
8) Johanna Jacoba (1954)
9) Willem (1958)
10) Robert (1959)
11) Hendrik (1961)
12) Josephus Ludovicus Frederik Hendrik (1962)
* alle twaalf kinderen zijn geboren te 's-Gravenhage
* Johannes Renardus heeft in 1962 een relatie gehad met Hendrika Nagtegaal (1928-2001)
* waarschijnlijk zijn ze ook getrouwd geweest
* Johannes' laatst bekende woonplaats is vermoedelijk Amsterdam, samen met Klaas Buis
* vermoedelijk deed Johannes daar iets in de horeca
* laatst bekende adres van Johannes is: Oud Avereest in Balkbrug

button arrow
button arrow
foto: Henk van der Meijde

biologische vader Jan van der Meijde