Adres Onbekend
KRO-NCRV

Evacuee uit de oorlog Chrisje Courbois

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Evacuee uit de oorlog Chrisje Courbois

"Ze verbleven in onze schuur tussen het stro"

Tijdens de uitzending
De zoekbrigade vindt in Arnhem een familie Courbois in een oud telefoonboek, dat moet de familie van Chris zijn! Zo vinden we de vrouw van Chris, helaas is Chris zelf overleden. Zijn lieve weduwe Lenie herkent het verhaal en staat Immie graag te woord. We verassen Immie in de studio met een belletje van Lenie. "Chris had dit heel leuk gevonden". Beluister het fragment hieronder.

Het verhaal
De driejarige Chrisje Courbois en zijn familie evacueren tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun woonplaats Arnhem. Zij lopen in de Hongerwinter naar het Friese Jubbega en verblijven bij de ook nog kleine Immie de Haan en haar familie. "Ze zijn een aantal weken bij mijn familie ondergebracht, de familie sliep daar in het stro in een grote schuur." Immie kan niet vertellen hoe het gezin Courbois bij hun terecht kwam. "Dat wilde ik mijn ouders vragen, maar zij leven niet meer."

Na de oorlog blijft er contact. "Tante Dora en Oom Chris, de ouders van Chris, zijn vrienden geworden van mijn ouders. We hebben elkaar nog vaak gezien." Immie is ook aanwezig bij de bruiloft van Chrisje, maar daarna verwatert het contact. "Inmiddels is mijn huis in Jubbega afgebroken, maar ik heb een nagebouwde miniatuur op de gang staan. Chrisje is van harte welkom als hij het eens wil zien." Immie vraagt zich steeds vaker af: "zou dat jongetje van toen nog leven?"

Aanknopingspunten:
* Chris(je) Courbois
* geboren rond 1940/1941
* kwam uit Arnhem en woonde daar aan de Catharijnestraat
* samen met zijn moeder Dora, vader Chris Bourbois en een oom en tante liep hij als evacuee van Arnhem naar Jubbega, vermoedelijk in de Hongerwinter
* de familie Courbois verbleef enkele weken bij de familie De Haan in de boerenschuur
* vader heette Sietse de Haan en moeder Hiltje Heida
* Chrisje Courbois is later getrouwd in Heteren

foto: Adres Onbekend

Immie rechts op de foto

Immie zoekt Chrisje