Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriend Tonnie Kaarsgaren

  1. Nieuwschevron right
  2. vriend Tonnie Kaarsgaren

Zijn dochter Monique én goede vriend Jan Piet komen aan de lijn!

Helaas blijkt Tonnie Kaarsgaren niet meer te leven... Maar zijn dochter Monique is wel blij verrast met Thoms zoektocht: "Wat bijzonder dat er nog zo over mijn vader gepraat worden! Ik wil graag met je in contact komen, Thom. En hoorde ik het nou goed dat jullie via Jan Piet van Zeggelaar bij mij zijn uitgekomen?". Ja hoor, dat klopt! Jan Piet was goed bevriend met Tonnie. Ook hij komt aan de lijn voor Monique, die hij goed gekend heeft. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Een verhaal komt steeds boven als Thom terugdenkt aan zijn vriend Tonnie Kaasgaren. De jongens leren elkaar kennen tijdens de diensttijd: "Het was een leuke jongen, hoor. Rood haar en wel ondeugend, net als ik. We stonden samen als kok in de manschappenkeuken. En we sliepen met alle koks op een kamer. Erg gezellig! Maar het leukst was het natuurlijk als je ook enige vorm van vrijheid had. En dat hebben we uitgeprobeerd op een avond… Dat kwam Tonnie en nog drie andere vrienden duur te staan. Het verhaal over 'die ene avond met Tonnie' heb ik al vaak verteld!”

Thom, Tonnie en nog drie andere jongens besluiten een jaar na hun diensttijd, tijdens een herhaling op het oefenterrein van Ermelo, op een avond weg te sluipen van de kazerne: “Ja, niets bijzonders. Gewoon even de hort op. We hadden een leuke avond! We gingen het kamp af, wat niet mocht. ’s Avonds kwamen we in het donker weer op het kamp en toen stond daar de sergeant van piket om ons op te wachten."

Van wat Thom toen deed heeft hij nog steeds spijt... Thom kreeg uiteindelijk geen straf, Tonnie wel. Hij moet veertien dagen de cel in en Thom heeft zijn vriend nooit meer teruggezien! En nu wil hij dus weten hoe het met Tonnie Kaasgaren (of was het Spaargaren?) is afgelopen: “Ik word bijna 80. Het lijkt mij zo mooi om hem weer in levende lijve te zien! Ik heb al zo veel geprobeerd..."

Aanknopingspunten:
* Tonnie Kaasgaren of Spaargaren
* hij zat in dienst in Ermelo in het jaar 1960
* Tonnie was kok en werkte in de manschappenkeuken
* hij deelde een kamer met de andere koks, zo ook met Thom (de zoeker)
* hij had rood haar
* zijn vader had een slagerij in het Gooi
* een jaar na hun diensttijd gingen ze nog eenmalig op een herhalingsoefening in Ermelo, vier weken lang
* Tonnie moest toen veertien dagen de cel in, wegens het verlaten van het terrein
* Tonnie zou misschien makelaar zijn geworden

Thom zoekt vriend Tonnie Kaarsgaren - deel 1

Thom zoekt vriend Tonnie Kaarsgaren - deel 2