Adres Onbekend
KRO-NCRV

Amy Ton ontmoet familie in Canada

  1. Nieuwschevron right
  2. Amy Ton ontmoet familie in Canada

"We are family! I got all my sisters with me!"

Beluister onderstaande fragmenten voor het vervolg op deze zoektocht en de ontmoeting van Amy en haar halfzussen in Canada. Maandag 6 mei 2019 om 21:20 uur op NPO 1 in Spoorloos de ontmoeting in beeld!

In de uitzending
We vinden Amy onder haar nieuwe achternaam in Dronten. Haar dochter neemt eerst contact met ons op en verzekert ons ervan dat haar moeder het erg bijzonder zal vinden dat ze door familie wordt gezocht. Al snel blijkt dat Amy nooit iets heeft af geweten van haar moeder: “Ik heb zelfs nog nooit een foto gezien van mijn moeder!” Ze is erg nieuwsgierig naar haar halfzussen in Canada, van wie ze van het bestaan nog nooit gehoord had. En dat er een volle nicht is die de zoektocht initieerde ontroert haar zeer. Ze komt als verrassing naar de studio en vertelt haar levensverhaal in een notendop: “Ik ben zo vaak afgewezen in mijn leven. Eerst door mijn moeder en later ook door mijn vader. Het is zo fijn om ineens familie te hebben.” Jacqueline en Amy gaan contact houden en binnenkort hopen ze een reis te maken naar Canada om Amy’s halfzussen te ontmoeten…

Het verhaal
Jacqueline is al ruime tijd op zoek naar haar nichtje Amy Ton, zoekgeraakt tijdens de oorlog. Amy wordt geboren in de Daniel Stalpertstraat in Amsterdam als dochter van Rita Roels en een soldaat. “Maar na de oorlog vluchtte mijn tante Rita naar Canada en liet haar dochter Amy achter bij de familie van die soldaat: de familie Ton in Amsterdam.”

Jacqueline heeft haar verloren nichtje Amy slechts eenmaal gezien, zo rond 1960. Amy komt dan onverwachts aan de deur bij hun oma in Amsterdam en vraagt dan naar het adres van haar moeder Rita in Canada. Amy wil toestemming van haar moeder om te mogen trouwen. Oma geeft het adres op een briefje, maar laat Amy niet binnen. Jacqueline herinnert het zich nog goed: “Amy was een jonge vrouw, ze belde aan en ik vroeg: ‘Wie is dat oma?’ Die zei: ‘Dat is een dochter van je tante Rita. Maar Rita krijgt overal kinderen en laat al haar kinderen weer in de steek.’ Maar wat ze daarmee bedoelde heb ik nooit begrepen tot kort geleden.”

Sinds november heeft Jacqueline tijdens haar zoektocht contact gekregen met de andere kinderen van haar tante Rita uit Canada. Alle kinderen – behalve de jongste – zijn niet opgevoed door Rita zelf. Ook deze kinderen zoeken nu mee naar het grote vraagteken binnen de familie: waar is Amy Ton gebleven? “Voor hen gaat de zoektocht om hun halfzus. Voor mij gaat het om mijn nicht. Wij hopen dat het haar goed is gegaan in het leven. Wat is er van haar terecht gekomen? Zou ze contact willen?”