Adres Onbekend
KRO-NCRV

schoolvriend Henk Peters

  1. Nieuwschevron right
  2. schoolvriend Henk Peters

“Wij waren de slechtste leerlingen van de school”

Frank en Henk leren elkaar op jonge leeftijd kennen in Amsterdam. Het is begin jaren 60 en ze zitten dan allebei op de Bellamyschool in Amsterdam. Frank vindt in Henk Peters een gelijke, want Henk houdt net als hij niet van school. “Na schooltijd brak ons leven aan. Lekker zwerven en van alles doen. Sigaretjes roken. Als we maar niet naar school hoefden.”

De school blijkt volgens Frank een ‘afvoerputje’ van de stad: “Je zag er echt van alles. Jongens die al werkten om hun moeder te onderhouden bijvoorbeeld. Daar werd ik al vroeg mee geconfronteerd.” Frank heeft het thuis ook niet makkelijk met zijn zieke vader, die in het sanatorium ligt. Die situatie drukt behoorlijk op hun gezin, maar hij praat er in die tijd nauwelijks over. Zijn vriend Henk heeft het ook moeilijk. “Zijn broers zetten de boel op stelten, dus daar waren zijn ouders druk mee. En dan hadden ze ook nog Henk, die weigerde naar school te gaan en zijn schoolwerk nooit deed.”

De laatste keer dat hij Henk ziet, moeten ze zo’n 14 jaar oud zijn geweest. Henk vertelt dan dat hij op de binnenvaart zit en Frank werkt net in de confectie. Frank hoopt dat het met Henk goed is gekomen, net als met hem. “Dan kunnen we na al die tijd nog samen lachen om onze jonge jaren.”

Aanknopingspunten:
* Henk Peters
* geboren rond 1949
* kwam uit Amsterdam
* laatst bekende adres: van Beuningenstraat of van Beuningenplein
* had een aantal oudere broers
* ging naar de Bellamyschool in Amsterdam
* daarna ging hij op de grote binnenvaart