Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriendin Petra Boon

foto: Bernard Gagnon
  1. Nieuwschevron right
  2. vriendin Petra Boon

"Het verbaast me niets dat jij nu in Spanje zit, Jacqueline!"

Jacqueline doet een boekje open over de avontuurlijke reis die ze met Petra Boon maakte. Ze is nog niet uitgepraat, of een schoonzus van Petra belt al op! En ja hoor, aan het einde van de uitzending kunnen we Jacqueline verrassen, want Petra hangt aan de lijn: "Ja, ik ben gevonden! Het maakte allemaal veel indruk op mij en het verbaast me niets dat jij nu in Spanje zit!". Wie weet kunnen de vriendinnen elkaar na de coronacrisis snel ontmoeten. Beluister de fragmenten hieronder voor het eerste gesprek.

Het verhaal
Jacqueline maakt met Petra Boon een avontuurlijke reis mee. Ze kennen elkaar van een verzekeringsmaatschappij in de buurt van het Leidseplein in Amsterdam,waar ze allebei werken. De meiden raken al snel bevriend: “Ik kon altijd met haar lachen. We besloten om samen naar Spanje te gaan met de trein! Het was een lange reis, maar we hebben goed kunnen praten. We hadden diepe gesprekken over het leven.”. De vriendinnen hebben een overstap van acht uur op Gare du Nord in Parijs. In die tijd leren ze Afrikaanse studenten kennen waar ze blijven eten: "Daar begon het avontuur al voor ons!". Uiteindelijk komen ze op de bestemming aan: het huis van Jacqueline's ouders in Tarragonna.

Maar Jacqueline en Petra willen meer avontuur: “We wilden naar Barcelona toe, dat was spannender. Daar gingen we naar een strandtentje waar ik de eigenaresse van ken. Ze had een nest jonge kittens en we mochten er één van meenemen. Zaten we middenin het centrum van Barcelona met die kat in de hoek van de kamer op een krantje, haha. Niet voor te stellen hoor!”.

Vervolgens scheiden hun wegen: “Ik ging naar Portugal, maar Petra had een beetje heimwee. Ze ging naar huis. Toen ik in 1977 trouwde, is ze nog wel op mijn bruiloft geweest!”. Het laatst bekende adres van Petra is in Emmeloord, maar ook daar loopt het spoor dood...

Aanknopingspunten:
* vriendin Petra Boon
* haar roepnaam is zowel Petra als Nel, voluit heet ze Petronella
* ze is geboren in 1947 of 1948
* werkte in de buurt van het Leidseplein (Overtoom) bij een verzekeringsmaatschappij als typiste
* ze woonde met haar ouders aan de Maasstraat in Amsterdam tot ongeveer 1974
* in de jaren 70 woonde Petra ook even aan de Zocherstraat in Amsterdam
* in 1977 woonde ze in Emmeloord
* mogelijk is ze iets in de richting van geografie gaan studeren
* ze had in ieder geval een zus
* Petra was lang, slank en had kort stekelig haar
* Petra ging met Jacqueline per trein naar Spanje op reis in 1968
* ze in Barcelona gaan werken in een bar om Spaans te leren
* ze was ook bevriend met Nicolette Kind of Kint

Jacqueline zoekt vriendin Petra Boon - deel 1

Jacqueline zoekt vriendin Petra Boon - deel 2