Adres Onbekend
KRO-NCRV

Pleegzusje Ans de Bruijn

  1. Nieuwschevron right
  2. Pleegzusje Ans de Bruijn

Na de uitzending meldt zich nóg een pleegzusje van Ans en Marijke!

We vinden Ans (nu Anna) via haar zus! Anna en Marijke vliegen elkaar in de armen als ze elkaar weer zien in de studio. De twee pleegzusjes hebben elkaar veel te vertellen en laten elkaar ook dan niet meer los. Beluister onderstaande fragmenten voor het hele verhaal. Na de uitzending worden we gebeld door iemand die dit verhaal maar al te goed herkend... Een ander pleegzusje dat tegelijk met Ans bij de familie Allis inwoonde: Els Ebbing. In de uitzending van 19 januari 2020 hoor je hoe blij Anna met deze verrassing is!

Het verhaal
De familie Allis ontvangt tijdens Marijke’s jeugd regelmatig pleegkinderen in hun huis in Aalsmeer. Een van die kinderen is de 7-jarige Ans. Ans kan niet meer bij haar moeder wonen en haar vader is niet in beeld. Daarom woont ze eerst tijdelijk in een kindertehuis: “Wij hebben haar daar in het eerste jaar toen ze af en toe bij ons kwam vaak opgehaald en weggebracht.”

Later komt Ans bij de familie Allis wonen. Ze blijft acht jaar bij de familie. Marijke scheelt maar een halfjaar met Ans: “Omdat Ans zo’n lange tijd bij ons woonde, voelde ze voor mij als een echt zusje.” De familie Allis heeft meerdere pleegkinderen: Marijke en Ans slapen op een gegeven moment met vier meiden in een slaapkamer, met twee stapelbedden. Het huis in Aalsmeer wordt dus al snel te klein en de familie vertrekt naar Diemen.

In Diemen wist niemand dat de familie Allis ooit een gezin vormde zonder Ans: “We konden er met z’n allen enorm om lachen als mensen tegen haar zeiden dat ze op haar moeder leek! Want dat was natuurlijk niet zo.” Marijke en Ans trekken ook in Diemen veel met elkaar op: “We vonden het heerlijk om samen kattenkwaad uit te halen, zoals belletje trekken in de grote flats tijdens Luilak.”

Op een gegeven moment is alleen Ans nog als pleegkind aanwezig en keert het gezin naar Aalsmeer terug. Als Ans bijna zestien is, komt er een moment dat zij door omstandigheden vrij plotseling vertrekt: “Ik heb nooit meer iets van Ans gehoord en daarom nog altijd aan haar gedacht. Ik zou zo graag willen weten hoe het met haar is afgelopen.”

Aanknopingspunten:
* Ans de Bruijn
* geboren in 1962
* woonde als jong meisje in de Marthastichting in Alphen aan de Rijn
* ging begin jaren 70 bij haar pleegfamilie Allis wonen in Aalsmeer
* Eerst in de Sweelinckstraat, later in Diemen en later weer in Aalsmeer aan de Beethovenlaan
* in 1978 is ze mogelijk bij een ‘huis voor werkende meisjes’ gaan wonen in omgeving Arnhem of Nijmegen
* ze zat toen op de MAVO
* de achternaam van haar biologische moeder is Sip
* zij woonde in Nijmegen
* Ans heeft een biologische zus Harmien en een broer Hans
* Hans heeft de koksopleiding gedaan

Marijke Allis zoekt pleegzus Ans de Bruijn Deel 4

Marijke Allis zoekt pleegzus Ans de Bruijn Deel 5