Adres Onbekend
KRO-NCRV

jeugdvriend Willem van der Star

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. jeugdvriend Willem van der Star

"Ik ben heel blij dat Willem door jouw zoektocht weer een beetje tot leven komt!"

Helaas komen we erachter dat Gerrits goede vriend Willem van der Star niet meer leeft. Hij is maar 51 jaar geworden. Maar zijn weduwe Elly komt wel aan de lijn voor Gerrit: "Ik ben heel blij dat Willem door jouw zoektocht weer een beetje tot leven komt en wil graag nog meer herinneringen ophalen samen!". Beluister hieronder het fragment uit de uitzending van 1 mei 2022 voor het hele gesprek tussen Gerrit en Elly.

Het verhaal
Op 18-jarige leeftijd ontmoet Gerrit op zijn werk bij Telecommunicatie (PTI) in Leeuwarden zijn collega Willem van der Star. Willem is twee jaar ouder dan Gerrit en werkt als tester voor de telefooncentrales. Wanneer Gerrit het eindproduct controleert leert hij Willem door het samenwerken beter kennen en raken ze bevriend: "Het klikte erg goed! We kwamen privé bij elkaar langs, deelden dezelfde hobby’s en gingen soms naar Amsterdam. Ook was ik benieuwd naar de geschiedenis van Indonesië en daar kon Willem veel over vertellen, omdat hij daar vandaan kwam." Na drie jaar komt er einde aan het samenwerken en gaan de jongens ieder hun eigen kant op. Gerrit wordt opgeroepen om in dienst te gaan en Willem gaat werken bij een bedrijf in Heerenveen dat beeldschermen produceert.

Het contact verwatert, maar Gerrit weet eigenlijk niet waarom en daar baalt hij van: "Rond mei 1975 ging Willem trouwen met Elly uit Sneek. Ik ben toen gevraagd als zijn getuige en wilde heel graag naar zijn bruiloft komen. Helaas kon ik niet, omdat ik in militaire dienst zat en op oefening ging in Duitsland. Ik mocht echt niet weg..."

In 1996 zoekt Gerrit het contact met Willem weer op en staat hij voor zijn deur, maar helaas woont Willem daar niet meer. Gerrit is altijd geïnteresseerd geweest in de Indonesische geschiedenis en is zelf inmiddels naar Bali verhuisd: "Dat is ook een van de redenen dat ik Willem probeer te zoeken. We hebben er toen met zoveel humor over gepraat. Ik woon nu in Bali en heb vrienden die uit dezelfde regio komen als waar Willem vandaan komt!".

Aanknopingspunten:
*
Willem van de Star
* is geboren rond 1950/1951 in Malang of Bandung
* hij is als spijtoptand rond 1960 met zijn ouders naar Nederland gekomen
* zijn vader was een zeer strenge blanke man
* hij reed een brommer en geen auto
* zijn moeder was een inheems Indische vrouw
* beide ouders zijn inmiddels overleden
* Willem was enig kind
* hij woonde destijds bij zijn ouders op het Haverkamp in Joure
* hij werkte van 1971 tot november 1974 bij Philips Telecommunicatie (PTI) in Leeuwarden
* hij was daar de tester van telefooncentrales en gericht op elektronica
* in 1974 is hij gaan werken bij een bedrijf in Heereveen dat beeldschermen produceerde
* hij trouwde in mei of juni 1975 met Elly uit Sneek
* vermoedelijk hebben Elly en Willem samen vlakbij het adres van zijn ouders gewoond (Haverkamp in Joure)
* vermoedelijk woont hij nu in de kop van Noord-Holland
* hij was klein, had een brede lichaamsbouw en was vrij donker getint

Gerrit zoekt vriend Willem van der Star