Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: de ware Jakob

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: de ware Jakob

Bij de EU komen we nog niet veel verder

Elke’s zoektocht is bij ons terecht gekomen via de Nederlandse Aniko. Ze kennen elkaar van hun werk. Elke vroeg Aniko in welke krant ze het beste een adverentie zou kunnen plaatsen om Jakob te vinden. Gelukkig wist Aniko iets veel beters: “Ik meld de zoektocht aan bij Adres Onbekend.”
Het is nooit makkelijk om iemand te zoeken, zonder dat je een achternaam hebt. Amy-Lee heeft de telefoonklapper van de EU erbij gepakt: ze spreekt een Deense en een Belgische Jakob, maar die zijn het zeker niet. Zou hij misschien Jacques heten in Nederland en zijn naam voor de Duitse Elke vertaald hebben naar Jakob? Er is één hele interessante Jacques die in Den Haag voor een instelling van de EU werkt. Hij voldoet aan de beschrijving, maar helaas… hij is het niet. Wie helpt ons verder aan deze mysterieuze man die Elke maar niet kan vergeten?

Het verhaal
De Duitse Elke reist mei 2016 met een veerboot naar Engeland. Op die boot wordt ze aangesproken door Jakob. Eerst in het Frans, maar daarna schakelt hij net zo makkelijk over op Duits. Hij nodigt haar uit voor een kop koffie en tot haar grote verbazing neemt ze zijn uitnodiging aan.

Tijdens koffie en een wafel onstaat een prettig gesprek over werk en privé. Jakob vertelt dat hij op weg is naar een vriend die net zijn vrouw is verloren. Hij weet maar al te goed hoe dat voelt, want hij is zelf al een paar jaar weduwnaar. Elke is onder de indruk van deze spontane man met een groot hart. De overtocht duurt maar een uur en de tijd vliegt voorbij. In de hectiek rond het uitchecken, vergeet ze zijn contactgegevens te vragen.

Het is binnenkort een jaar geleden, maar ze kan Jakob niet vergeten: "Het was alsof wij elkaar al veel langer kenden." Ze vraagt een Nederlandse kennis in welke krant ze een oproep kan doen, maar die kennis weet iets veel beters: schakel Adres Onbekend in!

Aanknopingspunten:
* Jakob uit Nederland
* hij zou tussen 55 en 60 jaar oud zijn
* het is een sportieve man met grijs/donker stekeltjes kapsel
* werkt voor de EU in Brussel
* Jakob reisde op 15 mei 2016 om 9.00 uur van Duinkerken naar Dover
* hij was met de auto onderweg naar een vriend in Engeland die net weduwnaar was geworden
* Jakob is zeer geïnteresseerd in wetenschap en het heelal
* spreekt vloeiend Frans en Duits
* is weduwnaar en heeft mogelijk drie kleinkinderen
* een van zijn dochters woont in dezelfde woonplaats als Jakob
* Jakob wilde misschien bij die dochter intrekken