Adres Onbekend
KRO-NCRV

Shirley zocht beste vriendin Jolanda Zondervan

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Shirley zocht beste vriendin Jolanda Zondervan

"Ik kon jou ook niet vinden!"

Op nieuwjaarsdag hoor je verhalen van het afgelopen jaar die indruk hebben gemaakt. De tranen van Shirley mogen in dat overzicht niet ontbreken! Zij kreeg na 38 jaar het verlossende antwoord dat haar vriendin Jolanda Zondervan nog leeft. Op welke manier heeft dat haar jaar getekend? En hoe is het contact tussen de vriendinnen nu? Je hoort het in het laatste fragment hieronder.

Tijdens de uitzending

De telefoonlijnen staan roodgloeiend en onze Facebookoproep levert een hoop reacties op. We krijgen bericht van Greet Kok: "Jolanda Zondervan? Die heb ik gekend!" Greet heeft nog wel oude adresgegevens van Jolanda, maar weet ook niet waar ze is gebleven... We blijven dus in het duister tasten, totdat er een bericht binnenkomt van Johan: "Jolanda is mijn vrouw!" Jolanda heeft een heel nieuw leven opgebouwd, maar ook nog heel vaak aan Shirley gedacht en komt voor haar aan de lijn: "Ik kon jou ook niet vinden!" Shirley barst in tranen uit als ze na 38 jaar eindelijk weer de stem hoort van Jolanda.

En het blijft niet bij een telefonische ontmoeting: na de uitzending krijgen we al snel bericht van Shirley dat Jolanda haar komt opzoeken in Almere. En daar mogen wij bij zijn! Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal en de emotionele ontmoeting tussen de twee vriendinnen.

Het verhaal

Shirley gaat naar dezelfde lagere school als Jolanda Zondervan: de Oranje Nassauschool in Amsterdam-Noord. Al snel zijn ze dikke vriendinnen. “We bleven vaak bij elkaar slapen. Haar opa heeft nog een tijdje bij hen in huis gewoond. Hij zat in een groene, leren stoel en die heb ik later als erfstuk gekregen. Ik was echt deel van de familie.” De vriendinnen hebben tijdens hun schooltijd veel steun aan elkaar. “Ik had nogal grote voortanden; er werd dan zoiets als konijntanden gezegd, en zij werd gepest met haar rode haar. We konden over alles praten en waren er altijd voor elkaar.”

Ook als Shirley in 1981 met haar ouders naar Lelystad verhuist, blijven de vriendinnen elkaar zien. “Ik miste Jolanda heel erg; ik ging elk weekend met de bus naar Amsterdam, dan bleef ik daar slapen.” En wanneer Shirley op zichzelf gaat wonen, komt Jolanda regelmatig bij haar op logeerbezoek. Totdat ze de Turkse Erdal ontmoet. “Ze mocht van hem geen contact met mij hebben. Ik weet niet wat er is gebeurd, want er is nooit ruzie geweest..." Na een tijdje belt Jolanda Shirleys broer op om haar telefoonnummer te vragen, zo ontdekt Shirley pas later. “Mijn broer heeft mijn nummer nooit gegeven. Dat heb ik hem altijd kwalijk genomen.”

Een jaar later, in december 1984, gaat Shirley naar Jolanda’s huis aan de Baas Gansendonckstraat in Amsterdam. “Het huis was leeg en de telefoon was afgesloten. Jolanda was verdwenen.” Wel hoort ze daarna nog iets van Erdal. “Hij belde mij. Ik heb gezegd dat ik haar probeerde te bereiken en niet wist waar ze was. Erdal zei toen: oh, ze was dus op zoek naar een schuiladres… Toen heeft hij opgehangen." Het zit Shirley nog altijd niet lekker. “Ik ben heel bang dat er iets gebeurd is…”

Aanknopingspunten:
* Jolanda Zondervan
* geboren in oktober 1966
* ging naar de Oranje Nassauschool in Amsterdam-Noord
* later ging ze naar Scholengemeenschap IJdoorn in Amsterdam-Noord
* ze woonde destijds in het Spreeuwenpark in Amsterdam
* daarna is ze met haar ouders verhuisd naar de Molenwijk in Amsterdam
* haar laatst bekende adres is de Baas Gansendonckstraat in Amsterdam
* mogelijk werkte ze destijds bij de Bijenkorf in Amsterdam
* haar vader heette Arie of Adrie en haar moeder Nel of Henny
* haar ouders zijn mogelijk later naar Purmerend gegaan
* waarschijnlijk zijn haar ouders al overleden
* ze had een oudere zus Petra (stuk ouder)
* ze heeft of had een relatie met een Turkse man: Erdal
* daarvoor had ze een relatie met een Surinaamse man: Steven
* ze had krullend rood haar

Jolanda Zondervan

Shirley zoekt beste vriendin Jolanda Zondervan (deel 1)

Shirley zoekt beste vriendin Jolanda Zondervan (deel 2)

Jolanda Zondervan gaat bij Shirley op bezoek (deel 1)

Jolanda Zondervan gaat bij Shirley op bezoek (deel 2)

Shirley zocht beste vriendin Jolanda Zondervan