Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Monique vond familie van vader Jan Zondag

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Monique vond familie van vader Jan Zondag

“Hij gaf mij alle liefde die hij jullie niet kon geven..."

In de archieven vinden we dat Jan Zondag op nummer 18 woonde in de Ten Katestraat in Haarlem en en zijn broer Joop op nummer 15. En dan zit er maar één ding op: verslaggever Amy-Lee de Boer gaat die kant op! Het verhaal wordt direct herkend door buren en niet veel later meldt Erik Zondag zich, de zoon van Jans broer: "Monique, ik kan me jullie bezoek aan de Ten Katestraat nog goed herinneren. Je vader heeft jou en je zus altijd gemist. Ik werd zijn oogappeltje, hij gaf mij alle liefde die hij jullie niet kon geven. Ik wil je graag alles vertellen over je vader." Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Een week later blikken we met Monique terug op de emotionele ontknoping in haar zoektocht. Hoe gaat het nu? Beluister hieronder het fragment voor het vervolg.

Het verhaal
Monique vraagt zich af wie de familie van haar vader Jan Zondag is. “Ik heb mijn vader maar een keer gezien in mijn leven en wil toch ooit nog eens praten met nabije familie die hem heeft gekend. Hoe was zijn leven? Heeft hij mij of mijn zus ooit gemist?" Het verhaal begint in 1959 als Moniques moeder, Willy Six, per ongeluk zwanger raakt van Jan Zondag. Willy en Jan moeten snel trouwen en op 3 mei 1960 bevalt Willy van haar eerste dochter: Gonnie. Na een paar jaar raakt moeder weer zwanger van Jan en op precies dezelfde datum, maar dan drie jaar later, wordt Monique geboren.

Als Monique drie maanden oud is verdwijnt Jan uit haar leven. De zussen groeien op bij hun opa, oma en moeder. "Mijn moeder zei dat ik het niet over mijn vader mocht hebben, zolang ik onder haar dak woonde." Op haar elfde ziet Monique haar vader voor het eerst bewust: "Als kind zijn we wel eens op bezoek geweest, maar toen was ik nog heel jong. Later ben ik met mijn zus langs geweest aan de Ten Katestraat in Haarlem, waar hij woonde. Toen zei hij dat we altijd contact mochten opnemen. Maar daar was mijn moeder niet blij mee, dat we een warme band zouden opbouwen. Dus daar bleef het bij..."

Een paar jaar terug pakt Monique de telefoon en probeert ze haar vader te bellen na al die jaren. Helaas krijgt ze dan te horen dat Jan Zondag is overleden. “Met de tijd blijf je toch vol vragen zitten, omdat je wilt weten wat je achtergrond is… Ik ben benieuwd naar de rest van mijn vaders familie en wat zij me kunnen vertellen over hem.”

Aanknopingspunten:
* familie van overleden Jan Zondag
* hij is geboren in augustus rond het jaar 1941
* Jan had een broer: Joop Zondag
* er waren ook twee zussen: een daarvan heette Sjaan
* beide zussen waren lerares op een lagere school
* de familie Zondag kwam uit de Ten Katestraat in Haarlem
* Jan woonde daar jarenlang, vermoedelijk tot het einde van zijn leven
* zijn broer Joop woonde daar recht tegenover
* Joop Zondag had een vrouw en tenminste een zoon
* Jan werkte als bontwerker in Amsterdam en maakte o.a bontjassen
* Jan verzamelde postzegels

Joop Zondag (rechts op foto met zwart colbert) & Sjaan Zondag (links op foto met zwarte jas)

Monique Zondag zoekt familie en vader Jan

Monique Zondag terugblik emotionele ontknoping in haar zoektocht