Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Gerrit vond halfbroer en -zus Jan en Barbara Huisman

foto: Gerrit
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Gerrit vond halfbroer en -zus Jan en Barbara Huisman

"Dit is het grootste cadeau van mijn leven!"

Het grootste cadeau van zijn leven. Zo noemt Gerrit de vondst van zijn halfbroer en -zus Jan en Barbara. Reden genoeg om met Gerrit nog eens terug te blikken op al het moois dat 2021 hem opleverde. Hoe is het om er na 73 jaar plots een broer en zus bij te hebben? En hoe is het contact sindsdien? Beluister het fragment hieronder om dat te horen.

Tijdens de uitzending
Groot nieuws voor Gerrit, want na een leven lang gedacht te hebben dat hij wees was, staat er nu familie op! Zijn halfbroer Jan Huisman meldt zich bij ons! Het hele verhaal is nieuw voor hem en zijn zus Barbara. Hun moeder Gien Leemeijer heeft hier nooit over gepraat. Maar Jan en Barbara staan zeker open voor contact en zijn zelfs bereid om naar Limburg te rijden voor een ontmoeting met Gerrit. Gerrit staat perplex: "Ik ben er beduusd van, maar wat is dit geweldig zeg..." Het hele verhaal hoor je in de uitzending van 27 juni 2021.

Het verhaal
Gerrit groeit op als wees, niet wetende dat zijn moeder al die tijd nog leeft! “Ik dacht altijd dat ze overleden was. Ik weet ook niet wie mijn vader is. Ik vraag me nog iedere dag af: wie zijn mijn ouders eigenlijk? Inmiddels ben ik 73 jaar en weet ik dat mijn moeder niet meer leeft. Pas recentelijk heb ik meer informatie over haar gekregen. We zijn gebeld door iemand van het Friese verzet. Mijn moeder, Gien Leemeijer, blijkt een Friese verzetsheldin geweest te zijn! Ze wilden haar een penning overhandigen. Maar ik moest ze dus vertellen dat ik haar nooit heb gekend.”

Via de mensen van het Friese verzet heeft Gerrit wel allerlei nieuwe informatie gekregen over zijn moeder Gien: “In al die papieren kwamen we iets heel bijzonders tegen... Mijn moeder blijkt na mij nog twee kinderen gekregen te hebben! Jan en Barbara Leemeijer. Samen met meneer Huisman, dus ik denk dat ze zijn achternaam hebben gekregen. Dat moeten dus een halfbroer en -zus van mij zijn! Ik heb altijd alles alleen moeten doen en nu zou ik een broer en zus hebben... Zouden zij wel van mijn bestaan weten?”

Aanknopingspunten:
* halfbroer en -zus Jan en Barbara Huisman
* zij zijn kinderen van Gien (Regina Anna) Leemeijer en Jan Huisman
* moeder Gien Leemeijer is geboren in 1920 te Leeuwarden en overleden in 2003 te Eindhoven
* vader Jan Huisman is geboren in 1914 te Rheden en overleden in 1979 te Eindhoven
* Gien en Jan trouwden in 1951
* Gien woonde met haar moeder Barbara en zus Anna op de Oostersingel te Leeuwarden
* Gien speelde een belangrijke rol in het Friese verzet
* zus Anna (Anna Regina) Leemeijer is geboren op in 1918 te Den Haag en overleden in 1987 te Boxtel in verpleeghuis St. Liduina
* Anna was een non bij de Karmel van Oirschot sinds 1983
* de kinderen van Gien en Jan die we nu zoeken heten voluit Jan Huisman (*1954) en Barbara Huisman (*1956)
* Gien heeft sinds 1964 in Eindhoven gewoond
* het laatste spoor naar Jan Huisman is Amsterdam
* het laatste spoor naar Barbara Huisman is Geldrop

Moeder Gien, haar moeders familie en familie Leemeijer

Gerrit vindt halfbroer en zus Jan en Barbara