Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Danny zocht zijn biologische vader

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Danny zocht zijn biologische vader

"Dit is een emotionele rollercoaster, maar ook een verrijking!"

Tijdens de uitzending in 2024
Acht jaar terug zoekt Danny al bij ons naar zijn biologische vader Peter, de glazenwasser. Het lijkt onbegonnen werk, maar Danny zoekt ook na de uitzending stug door. “Ik heb bijna een burn-out gekregen door het zoeken. Nu blijkt dat mijn verwekker geen glazenwasser was, maar een schoorsteenveger. Hij heet ook geen Peter, maar stelde zich soms wel zo aan mensen voor...” Inmiddels heeft Danny er acht halfbroers- en zussen bij. “Dit is een emotionele rollercoaster, maar ook een verrijking!”. Benieuwd zijn hele verhaal? Luister dan naar de uitzending van zondag 12 mei 2024

Tijdens de uitzending in 2016
Als je het Amsterdams archief in duikt kun je veel terugvinden. Bij de persoonskaarten tussen 1939-1994 vonden we maar liefst 5.703 resultaten op de naam Peter. Dat is onbegonnen werk! Gelukkig regent het veel tips! We komen in de glazenwassers wereld terecht en die zoeken massaal mee. De naam Peter valt in meerdere plaatsen en wordt gelinkt aan het beroep glazenwasser. We horen over een Peter Hemelrijk uit Den Helder, een Peter Bronkhorst uit Mijdrecht en een Willem Pieterse uit de Kinkerbuurt die veertig jaar lang glazenwasser was en misschien meer zou kunnen weten. Wij zijn nieuwsgierig of deze namen iets opleveren. De tiplijn blijft openstaan voor Danny’s zoektocht en wij hopen op 0800 3030300 spoedig meer te horen over de biologische vader van Danny...

Het verhaal
Danny’s moeder Luus Wilhelm raakt op haar 17e zwanger. Het verhaal gaat dat ze in het Zuiderbad een jongen ontmoet die glazenwasser is in Amsterdam. Niet veel later is Luus zwanger. "Ik ben opgegroeid bij mijn moeder Luus en oma Lucia in Amsterdam in de kerkstraat – later in de Borgerstraat. Toen mijn oma overleed werd ik ondergebracht in het kindertehuis de Regenboog in Hilversum. Ik was toen één jaar en zeven maanden oud."

Wanneer Danny een peuter is keert hij terug naar zijn moeder Luus. Zij heeft het leven inmiddels beter op de rit. "Mijn moeder is toen getrouwd met Karel Stam en hebben samen een zoon Eric gekregen. Tot mijn 12e groeide ik op met mijn stiefvader, maar dan scheiden mijn moeder en Karel. Op dat moment hoorde ik voor het eerst dat Karel Stam niet mijn biologische vader is. Dat was wel een schok voor mij, want tot dan toe wist ik niet beter dan dat dit wel zo was."

Danny’s leven gaat door: hij voltooit zijn opleiding aan de LTS en gaat aan de slag als timmerman in de Jordaan. Pas wanneer hij op zijn 22e een serieuze relatie heeft met zijn toenmalige vriendin met een sterke kinderwens, komt voor het eerst zijn jeugd en biologische vader ter sprake. "Dit is wanneer mijn zoektocht begint. Ik wist eigenlijk heel weinig over mijn biologische vader. Mijn moeder heeft op mijn 18e ooit eens de naam ‘Peter’ en het beroep ‘glazenwasser’ laten vallen. Later hoorde ik eens dat ik in het vondelpark zou zijn verwerkt, kort na een ontmoeting in het Zuiderbad. Er komen steeds wat kleine details bij: zo zou er een kennis van deze Peter in de Borgerstraat hebben gewoond in Amsterdam, maar waar? Mijn moeder wilt er niet over praten, het is te moeilijk voor haar."

Danny zoekt biologische vader