Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: Turkse vader uit Amsterdam

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: Turkse vader uit Amsterdam

Hopelijk is er na de zomer meer nieuws…

Zonder naam is het lastig zoeken, maar we hadden wel een oud adres! In de Karel du Jardinstraat vinden we een buurvrouw die er al sinds 1984 woont. Ze bevestigt dat ze de Turkse familie heeft gekend en er is meer: “Ik weet dat de zus van de man die jullie zoeken nog steeds in de Pijp woont. Ze woont een straat achter me.” Een nieuw adres krijgen we niet, maar de buurvrouw belooft ons bericht aan hen door te geven. Drie weken lang horen we niets en dus gaat onze verslaggever Amy zelf naar de Karel du Jardinstraat. Ze spreekt bewoners van alle verdiepingen, maar niemand weet wie de Turkse familie is geweest. Amy geeft foto’s af aan de buurvrouw waar we eerder al contact mee hadden: “Zodra ik de Turkse familie zie zal ik ze de foto’s overhandigen en hen vragen jullie te bellen.” Tot nu toe hebben we nog geen reactie ontvangen…

Het verhaal
Janke (51) groeit als enig kind op in een streng-christelijk milieu in Hardenberg. Het gaat mis in haar puberteit: ze raakt verslaafd aan harddrugs en komt terecht in Amsterdam. Na een tijdje in de Bijlmer komt ze op de derder verdieping van de Karel Dujardinstraat terecht: "Dat was een prachtige woning, midden in de Pijp, dat is nou één van de hipste buurten."

Op de eerste verdieping woont een Turks gezin: een moeder met 6 kinderen. Haar man is overleden en daarom is haar broer uit Istanbul over om haar te helpen. De broer ziet dat Janke het moeilijk heeft en geeft haar regelmatig wat eten. Er ontstaat meer dan een burenvriendschap. Als Janke er achter komt dat ze zwanger is, vertelt ze het hem. Hij gelooft echter niet dat het zijn kind is: "In zijn beleving had het van iedereen kunnen zijn."

Na de bevalling knapt er iets bij Janke. Ze vindt de kracht op af te kicken in het moederschap. Nu werkt ze in de verslavingszorg. Haar dochter heeft duidelijk Turkse kenmerken. Janke hoopt haar Turkse familie te vinden voor haar.

Aanknopingspunten
* Turkse man, van tussen de 50 en 60 jaar oud zijn
* hij kwam uit Istanbul en was getrouwd
* heeft op de Karel Du Jardinstraat 84-I in Amsterdam gewoond
* mogelijk is hij teruggekeerd naar Turkije
​* hij werkte in Amsterdam bij een Turkse bakker