Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: Jos Velthoven

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: Jos Velthoven

“We hebben zelfs met elkaar gezoend!”

We vinden een vermelding van een Jos Velthoven met een T in Brabant. Het blijkt om de goede te gaan. Bernadette slaat haar handen voor haar mond: “Dus toch met een T!” Jos vindt het bijzonder dat hij wordt gezocht en heeft ook meteen door dat het om Bernadette gaat. Hij hoeft niet lang na te denken: hij wil graag bij wijze van verrassing naar de studio komen om Bernadette na al die jaren weer eens te zien. Wanneer hij komt binnenlopen herkent Bernadette hem meteen en andersom ook: “Vroeger had je meer jampotglazen!” Er volgt een omhelzing. Daarna vertelt Jos dat Bernadette en hij wel eens hebben gezoend… Bernadette kan het zich niet meer herinneren en schrikt ervan: “Ja, dat was fantastisch!”, roept ze met een brede glimlach. De twee praten nog lang na. Deze vriendschap werd vandaag nieuw leven in geblazen…

Het verhaal
Bernadette zit als meisje op het van der Putt Lyceum in Eindhoven, waar ze Jos Veldhoven leert kennen. Hij is een rustige, wijze jongen met een zachte stem. Ze raken bevriend en zien elkaar veel. Totdat Jos verhuist eind jaren 70 naar Amersfoort met zijn familie. Wat helpt is dat Bernadette iets later ook verhuist, naar Groningen. Ze reist dan met de trein altijd via Amersfoort en gaat nog regelmatig bij Jos langs: “Ik kwam veel bij hem over de vloer, logeerde daar ook. Hij had een hoogslaper en ik lag dan op een matrasje op de grond.”

Ze weet zich nog goed te herinneren dat ze ooit eens met hem mee ging naar een schoolfeest op zijn nieuwe middelbare school in Amersfoort: “Alle meisjes vroegen toen aan hem of ik zijn vriendinnetje was. Dat was niet zo, maar stiekem vond ik het wel leuk dat ze dat dachten.” Wat ze zich ook nog heel goed weet te herinneren is dat ze ooit een Afghaanse jas van Jos heeft gekregen: “Dat was echt mijn trofee, die heb ik zó veel gedragen! Ik was er dol blij mee.”

Sinds kort denkt Bernadette weer regelmatig aan Jos, omdat ze vaak afreist naar haar moeder in Bilthoven. Ze rijdt daardoor vaak door de regio waar Jos woonde en vraagt zich dan af of ze misschien niet toevallig bij hem in de buurt is: “Zou hij nog in de provincie Utrecht wonen? Dan kan ik hem opzoeken!”