Adres Onbekend
KRO-NCRV

liefde Adri van Dongen

foto: Liekele Poepjesfoto: Liekele Poepjes
  1. Nieuwschevron right
  2. liefde Adri van Dongen

"Ik heb alle brieven bewaard!"

Tijdens de uitzending
We vinden Adri van Dongen via een schoonzus. Ze blijkt inmiddels in Assen te wonen! Alles klopt en Adri vindt het heel leuk. Ze komt aan de telefoon voor Liekele: "Ja, ik weet het nog goed! Het had inderdaad heel anders af kunnen lopen..." Beluister het fragment hieronder.

Het verhaal
Na de watersnoodramp in 1953 komt Adri van Dongen met haar ouders en broertje naar Rutten. Daar leert Liekele haar kennen: “Ik woon al mijn hele leven lang in Lemmer. Zij zat hier op de mulo en wij hebben elkaar getroffen en verkering gekregen. Wij hebben elkaar leren kennen door mijn vriend Kees. Wij waren in Rutten op de kermis en Kees had een meisje ontmoet. Alleen had dat meisje een vriendin bij zich en Kees vroeg mij of ik haar niet even bezig kon houden. Wij zijn toen in de polder in een schaftkeetje gaan zitten en gaan praten. Niet veel later zijn Adri en die vriendin naar Lemmer gekomen en hebben wij elkaar beter leren kennen."

Uiteindelijk krijgen Liekele en Adri dus verkering, maar niet lang daarna moet hij in militaire dienst: 'Ik werd voor 21 maanden bij de luchtmacht in Nijmegen geplaatst. Toen ik terugkwam bleek zij terug te zijn verhuisd naar Sommelsdijk. We hebben nog best lang brieven geschreven. Het was hele serieuze verkering. Ik heb ze allemaal bewaard hoor, ze liggen hier op zolder! Ik heb ze laatst weer tevoorschijn gehaald en gelezen."

Hoewel de relatie al meer dan zestig jaar terug stukloopt vanwege de afstand, heeft Liekele nog levendige herinneringen aan Adri: "In haar schooltas zat altijd een schetsboek waar ze kleding in schetste. Dat liet ze me wel eens zien. Ze wilde gaan leren voor modeontwerpster. Geen idee of ze het echt is gaan doen. Dat kon ze aardig goed hoor, ik vond dat leuk. Ze tekende jurken, rokken, noem maar op!"

Aanknopingspunten:
* Adri van Dongen
* zal geboren zijn rond 1940
* komt uit Sommelsdijk
* na de watersnoodramp in 1953 kwam ze naar Rutten (Noordoostpolder) met haar ouders en waarschijnlijk een jonger broertje
* haar vader werkte waarschijnlijk als arbeider bij een boer
* rond 1957/1958 zijn ze terug naar Sommelsdijk verhuisd
* Adri zat op de mulo in Lemmer
* ze maakte vaak schetsen van kleding en wilde studeren voor modeontwerpster
* ze was niet zo groot en had een normaal postuur

Liekele zoekt oude liefde Adri