Adres Onbekend
KRO-NCRV

halfzus Femke Smit

  1. Nieuwschevron right
  2. halfzus Femke Smit

Wat we hoopten gebeurt: Femke meldt zich bij ons!

Tijdens de uitzending meldt Femke Smit zich bij ons! Femke's goede vriendin Sylvia hoort de zoektocht op de radio en tipt Femke. Ze komt voor Manja aan de lijn en vindt het ontzettend leuk: "Ik wist dat ik nog een halfzus had, maar ik wist niet dat jij dat was!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Manja groeit op in Arnhem. Haar ouders, Api en Susan Smit, zijn bij haar geboorte net een jaar getrouwd. Wanneer een aantal jaren daarna ook Manja’s zusje geboren wordt, verdwijnt vader Api plotseling uit hun leven: “Mijn zusje heeft mijn vader al niet meer meegemaakt. Mijn moeder heeft nooit verzwegen wie onze vader was, maar hij speelde geen rol in ons leven. In zijn gedachten bestonden wij niet meer. Ik was altijd zeer beledigd dat ik uit zijn leven was verbannen, dus ik heb hem nooit willen zoeken. Maar toen kreeg ik een schoonvader en die kende mijn vader! Hij vertelde mij over een halfzus van mij: Femke uit Oosterbeek. Maar ik was verliefd en kreeg verkering… Ik heb er toen niets mee gedaan.”

Achteraf heeft Manja spijt en besluit ze toch te gaan zoeken. Ze komt een volle neef en nicht op het spoor. Al snel blijkt dat niemand in de familie Smit van Manja afweet: “Mijn vader heeft het huwelijk met mijn moeder verzwegen. Voor de hele familie! Die sloegen dus straal achterover! Ik denk daarom dat Femke ook niet van ons bestaan afweet… Mijn vader leidde een heel mysterieus leven en zijn familie kon mij niet veel meer dan dat vertellen.”

Manja heeft zelf weinig familie en ze wil Femke daarom heel graag vinden: “Mijn familie van mijn moederskant is omgekomen in de oorlog. Mijn vader had blijkbaar een grote familie, maar dat heb ik nooit geweten! Misschien lijk ik wel heel erg op mijn halfzus of hebben we dingen gemeen. Misschien delen we wel een herinnering aan onze vader, ook al zijn we niet samen opgegroeid. Ik heb heel veel vragen…Wat voor leven heeft Femke gehad? Heeft zij onze vader ook nooit meer gezien? Hoe eenzaam moet dat geweest zijn? Ik ken dat wel...” Waar zou Femke Smit gebleven zijn?

aanknopingspunten:
* halfzus Femke Smit
* geboren in 1946 te Oosterbeek
* dochter van Femmagrietha Tesink (roepnaam: Greet) en Albertus (roepnaam: Api) Meindert Smit
* Api en Greet zijn gehuwd in 1944
* Api Smit is geboren in 1916 en overleden in 1995
* Api en Greet woonden samen aan de Nassaulaan te Oosterbeek in de jaren 40 tot mogelijk begin jaren 50
* Greet Tesink is geboren in 1916 en overleden in 1998
* Greet had waarschijnlijk een damesmodezaak in Oosterbeek
* dat was een dependance van de damesmodezaak Tesink in Den Haag
* Greet was na Api getrouwd met een meneer Rijpma

Manja zoekt halfzus Femke Smit - deel 1

Manja zoekt halfzus Femke Smit - deel 2

Manja zoekt halfzus Femke Smit - deel 3