Adres Onbekend
KRO-NCRV

Bleekneusje Piet van Os

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Bleekneusje Piet van Os

"Ik zou het nog leuker vinden om de herinneringstegel terug te geven aan Piet of zijn familie..."

Tijdens de uitzending
We vinden dat Piet van Os uit 1934 komt, hij zou dus nu 90 moeten zijn. Via de familie van Piet komen we uit bij de jongste dochter van Piet, Jacqueline! Haar vader is helaas in 2015 overleden, hij is 82 geworden. Maar zijn dochter vindt dit heel bijzonder en wilt het gedenkplaatje van haar vader graag zien. Samen met haar broer en zussen verrassen ze Riet in de studio! Beluister het fragment hieronder.

Het verhaal
Het ouderlijk huis van Riet wordt verkocht en tijdens het leeghalen vindt zij een herinneringstegel van Piet van Os. "Piet heeft deze tegel als dank gemaakt voor mijn ouders. Ik vind het zelf leuk om te hebben, maar het zou nog leuker zijn om het aan hem terug te geven of aan zijn familie."

Piet kwam naar Zeeland om weer op kracht te komen na de oorlog. "Piet was een bleekneusje en moest bij ons thuis op de boerderij in Oost-Zeeuws-Vlaanderen aansterken. Piet kwam in een gezin van zes terecht. Ik kan hem mij niet zo goed meer herinneren omdat ik zo klein was, maar mijn broer wel. Hij vertelde mij dat Piet graag bij ons was en het erg leuk vond om mee te helpen op de boerderij. Piet is twee maanden bij ons geweest en zat dag en nacht bij ons. Daarna is hij weer teruggekeerd naar zijn ouders.”

"Piet was rond de elf jaar oud toen hij bij ons verbleef. Ik weet dat hij aan de Geraniumstraat in Vlaardingen woonde. De straat weet ik nog, omdat hij na die jaren altijd met kerst een kaartje stuurde. Dat heeft hij heel lang volgehouden."

Riet wil graag de herinneringstegel overhandigen aan Piet of zijn familie. "Het is een rode stenen tegel en er zit een fotootje op van Piet. Daar heeft hij op geschreven: ‘Uit dankbaarheid voor de genoten gastvrijheid.’ Er staat als datum op: 14 juli tot 14 september 1945. Naast dat ik de tegel wil teruggeven, vind ik het ook leuk om te weten hoe het met hem gaat en of hij nog leeft. Misschien heeft hij wel kinderen of kleinkinderen?"

Aanknopingspunten:

* Piet van Os
* geboren rond 1935 (eerder kan ook)
* woonde aan de Geraniumstraat in Vlaardingen
* Piet verbleef als bleekneusje tussen 14 juli en 14 september 1945 in Oost-Zeeuws-Vlaanderen
* de boerderij was in Vogelwaarde

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Piet van Os