Adres Onbekend
KRO-NCRV

Onze Tsjechische buren van 50 jaar terug

foto: Adres Onbekend / Anefo
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze Tsjechische buren van 50 jaar terug

“Je bent van harte welkom om een keer langs te komen in Krommenie, Ton!"

We komen de naam Kliment tegen in de telefoongids en hebben gelijk beet! Ivanka, de dochter van Jan en Janna, is toevallig net onderweg naar het verzorgingshuis waar haar ouders nu wonen. Ze komt namens hen aan de lijn: "Mijn vader wist het gelijk toen ik vroeg of hij zich Ton Zoon nog kon herinneren. Je bent van harte welkom om een keer langs te komen in Krommenie, Ton!" Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal

Het verhaal
Precies vijftig jaar geleden, toen Adres Onbekend net begon, woonde Ton naast zijn van oorsprong Tsjechische buren Jan Kliment en Jana Klimentova: “Dat was in nieuwbouwflat de Noordwachter in Zaandam. We hadden meteen leuk contact met elkaar. Ze spraken best goed Nederlands, alleen hadden ze soms hulp nodig met de belasting. Daar hielp ik ze dan bij! Ze kregen twee kinderen, Iwanka en Jan. Hun dochter is daar geboren, die zal nu dus ongeveer 50 jaar zijn.”

Met de familie Kliment werd vaak geborreld: “Niet naar van die grote feesten of naar de kroeg, maar thuis lekker borrelen met van die kleine glaasjes, weet je wel? Dan draaiden we lp’s en kletsten we over het leven, de kinderen en muziek. We hebben veel avonden samen doorgebracht. Pas toen mijn vrouw en ik naar Alkmaar verhuisden, verwaterde het contact. Maar het lijkt me fantastisch om weer een keer samen te feesten!”

Aanknopingspunten:
* buren Jan Kliment en Janna Klimentova
* komen oorspronkelijk uit Tsjechië
* eind jaren 60 en begin jaren 70 woonden zij in nieuwbouwflat de Noordwachter te Zaandam
* Jan en Janna woonden al eerder in de flat dan zoeker Ton en zijn vrouw
* ze spraken goed Nederlands
* hadden toentertijd 2 kinderen: Jan en Iwanka
* Iwanka is daar in Zaandam geboren
* Jan werkte in Duitsland

Ton zoekt Tsjechische buren Jan en Janna Kliment(ova)