Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriend Jan de Gelder

  1. Nieuwschevron right
  2. Vriend Jan de Gelder

"Wat ik voor jou deed vond ik niet meer dan normaal hoor, Cees..."

Dankzij een tip van buurtgenoot Angela krijgen we Jan de Gelder ein-de-lijk te pakken! Over de vele ritjes op de Puch blijft Jan bescheiden: "Wat ik voor jou deed vond ik niet meer dan normaal hoor..." Jan en Cees maken gelijk een eetafspraak: "We kunnen binnenkort wel een hapje gaan eten bij het Bonte Varken in Bodegraven met onze vrouwen erbij!" Beluister onderstaande fragmenten terug voor het hele verhaal én de hereniging tussen Cees en Jan!

Het verhaal
In 1967, Cees’ examenjaar aan de Handelsdagschool in Utrecht, gaat er medisch van alles mis: “Ik had bloed gegeven bij het Rode Kruis en kreeg de dag erna een toeval op school. In het ziekenhuis wilden ze toen mijn oogbaldruk meten, door met twee duimen op mijn oogballen te drukken. Dat deed zoveel pijn. Een paar weken later was bijna mijn hele gezichtsvermogen weg.”

Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor Cees. Hij durft eerst niet op school te vertellen dat hij blind is, maar uiteindelijk moet hij wel. Klasgenoot Jan de Gelder reageert misschien nog wel het meest sympathiek: “Hij vroeg of hij me naar huis moest brengen die eerste middag. Eigenlijk kwam mijn vader me ophalen, maar toen ging ik achterop de Puch bij Jan.” Vanaf die dag doet Jan dit iedere dag. Hij haalt Cees op om naar school te gaan en brengt hem ’s middags weer thuis: “We hadden de grootste schik. Dan zat ik achterop die Puch van hem, gaf hij een beetje gas en vlogen we zowat de lucht in. We trokken heel intens met elkaar op.”

Na zijn examens verliest Cees ook nog zijn vader: “Ik verloor mijn vader en moest mijn eigen weg vinden als blinde, had geen idee hoe mijn toekomst zou lopen. Daar was ik toen zo druk mee dat ik Jan helemaal uit het oog verloren ben...” Toch zou hij Jan graag eens vertellen hoe bijzonder hij het vindt dat een 19-jarige jongen zich zo om zijn klasgenoot bekommerd: “Ik heb zelf ook veel vrijwilligerswerk gedaan, dus weet wat voor opoffering dat is. Dat hij dat toch een jaar lang gedaan heeft, vind ik ontzettend bijzonder. Ik zou hem er graag voor willen bedanken en hem en zijn vrouw, die hij hopelijk heeft, meenemen uiteten!”

Aanknopingspunten:
* Jan de Gelder
* nu rond de 71 jaar
* woonde in 1966/1967 in de buurt van het Majellapark en de Vleutenseweg in Utrecht
* deed in 1967 examen op de Handelsdagschool aan de Catherijnesingel in Utrecht
* reed op een Puch
* had 2 zussen
* kwam uit een kerkelijk gezin
* verhuisde met zijn familie naar Everdingen na 1967
* zouden later weer weggegaan zijn uit Everdingen, waarheen is onbekend
* Jan had een slank postuur en was rond de 1.85m

Cees zoekt vriend Jan de Gelder Deel 1

Cees zoekt vriend Jan de Gelder Deel 2

Cees Smit en Jan de Gelder zijn herenigd!