Adres Onbekend
KRO-NCRV

Duitse vriendin Dorothea Görlich

  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse vriendin Dorothea Görlich

De familie Wolters heeft altijd contact met haar gehouden!

Via een oplettende luisteraar komen we uit bij John en Paulie Wolters in Amersfoort. En ja hoor! Zij hebben altijd contact gehouden met de Duitse Dorothea. In de uitzending worden Tineke, Dorothea én de familie Wolters herenigd: "Wie weet kunnen we binnenkort eens met z'n allen langs in Duitsland?!" Beluister onderstaande fragmenten om het hele gesprek te horen.

Het verhaal
Op haar tiende krijgt Tineke er een bijzonder klasgenootje bij op de Lagere school Margaretha in Den Haag: de Duitse Dorothea Görlich. Dorothea’s ouders vluchten uit de DDR, maar leven in West-Duitsland onder zulke erbarmelijke omstandigheden, dat Dorothea in Nederland wordt opgevangen door de familie Wolters. Hun eigen zoon John zat al bij Tineke in de klas en zo kwam Dorothea daar ook terecht: “Dorothea en ik werden hartsvriendinnen. Omdat we elkaar natuurlijk niet konden verstaan, maakte ik een fonetisch ‘woordenboek’. Ik tekende allerlei klanken en plaatjes bij Duitse woorden. Daarmee begrepen wij elkaar uitstekend!”

Nadat Dorothea terug naar huis moet, mag Tineke van de familie Wolters nog eens mee naar Bonn Troisdorf (Duitsland), waar Dorothea destijds woont in de Wilhelm Buchstraße. Ze mag zelfs blijven logeren. De vriendinnen houden contact en als Tineke achttien is, komt Dorothea haar opzoeken in Den Haag: “We hadden weer een super tijd! Als afscheid kreeg ik een zilveren ring met Dorothea's initialen erin. Die ring heb ik nog steeds!”

Het contact is verloren gegaan nadat Dorothea trouwde: “Ik wilde de trouwkaart bewaren, zodat ik haar getrouwde naam en adres zou onthouden. Maar een scheiding en een verhuizing later is die trouwkaart verloren gegaan... En de familie Wolters kan ik ook al nergens terugvinden!”

Aanknopingspunten
* Dorothea Görlich
* geboren rond 1950 in de DDR
* woonde in 1960 voor een langere periode bij de familie Wolters in Den Haag
* oud adres van de familie Wolters: Werkzijde, Den Haag
* de familie Wolters had een schoonmaakbedrijf
* ouders Wolters hadden twee zoons: John en Cor
* John, Catharina en Dorothea gingen naar de Lagere school Margaretha, Laagveen in Den Haag
* de vrouw van John Wolters, Paulie, werkte in de jaren 70 op de administratie van het Zuidwal Ziekenhuis in Den Haag
* laatst bekende adres familie Görlich: Wilhelm Buchstraße in Bonn Troisdorf, Duitsland

Tineke Rypkema zoekt Oost-Duitse Dorothea Görlich Deel 1

Tineke Rypkema zoekt Oost-Duitse Dorothea Görlich Deel 2

Tineke Rypkema zoekt Oost-Duitse Dorothea Görlich Deel 3