Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: Hanna Kruszecka

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: Hanna Kruszecka

Deze week zien ze elkaar in Wassenaar!

Met een Poolse naam in Nederland zoeken is eigenlijk makkelijker dan we dachten. De naam Kruszecka komt niet veel voor. En dus vindt de Zoekbrigade al heel snel een match op de naam Hanna Krusecka. We komen haar naam tegen in een jaarverslag, waar ze wordt genoemd als Poolse vrijwilliger. Ze zet zich in voor de belangen voor EU-migranten in Den Haag. Via de desbetreffende organisatie weten we dat het inderdaad om de Hanna gaat die wij zoeken. Ook wordt er tijdens de uitzending gereageerd door een schipper in Den Haag: “Ik werk met haar! Ze is gids op een boot hier in Den Haag.” Via hem krijgen we haar contactgegevens.

NIEUWS: We kregen bericht van Hanna zelf! Ze meldt zich bij ons met de vraag of we haar terug willen bellen. Wanneer ze hoort dat Arend naar haar zoekt, reageert ze geëmotioneerd: “Dit had ik echt niet verwacht! Ik ben zo verbaasd! Ik kan nu even geen reactie geven.” Ze spreken kort met elkaar over de telefoon, waaruit blijkt dat er bij allebei nog veel pijn zit. Ze gaan deze week afspreken in Wassenaar om het verleden achter hen te laten…

Het verhaal
Arend is twintig jaar lang getrouwd geweest met Hanna Maria(nne) Kruszecka. Ze scheiden in 2004, waarna Arend een relatie heeft gekregen met een man. Met Hanna houdt Arend geen contact. Tot zijn grote spijt, want de laatste tijd denkt hij weer vaak aan haar: “Ik wil zo graag weten hoe het met haar gaat. En of het haar goed is gegaan in het leven.”

Arend en Hanna leren elkaar kennen in Leiden. Hanna is daar destijds op bezoek vanuit Polen en voor Arend is het liefde op het eerste gezicht. Binnen een jaar trouwen ze, waarna ze een huwelijk van twintig jaar beleven samen. Arend omschrijft het als een huwelijk met veel fijne herinneringen: “Natuurlijk is er ook veel misgegaan, maar ik probeer me vast te houden aan de goede dingen. Dat deed Hanna in die tijd ook en misschien heb ik wel niet op een nette manier laten blijken dat ik dat ook zo heb ervaren.”

Arend heeft geen idee waar Hanna is gebleven. Na de scheiding verliest hij haar volledig uit het oog: “Misschien heeft ze Nederland wel verlaten? Destijds is ze voor mij in Nederland gebleven. Ik wil haar graag het allerbeste toewensen, omdat ik dat destijds niet heb gedaan.”