Adres Onbekend
KRO-NCRV

Kinderen uit het tehuis St. Anna in Halfweg

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen uit het tehuis St. Anna in Halfweg

"Wij hebben herinneringen die ze misschien van niemand anders kunnen horen..."

Met z'n drieën staan Ageeth, Henny en Trees achter de microfoon om hun verhaal te doen. Het regent reacties! Zo komen meerdere kinderen aan de telefoon, die destijds in het tehuis woonden. "Wat een liefde spreekt er uit jullie verhalen, heel fijn om te horen!". Ook reageert Henny Bakker, een oud-collega van de leidsters. "Ik weet het nog goed hoor! Ik heb ook nog veel herinneringen aan onze tijd daar." Beluister het fragment hieronder voor het voor het hele verhaal.

Het verhaal
Hennie werkt van 1965 tot en met 1982 in kindertehuis St. Anna in Halfweg. Hier was zij leidster van verschillende babygroepen; ze verzorgde vooral de allerkleinsten. “Ik was achttien of negentien jaar toen ik er kwam werken. Ik wilde altijd al graag de verpleging in, maar de huisarts raadde mij dit af. Ik ben als kind ernstig ziek geweest en hij dacht dat zo'n baan te zwaar voor mij zou zijn. Maar ik was eigenwijs en mijn moeder zei: ‘Waarom ga jij niet naar het kindertehuis om daar eens te kijken?’. Dat was om de hoek van waar ik woonde, dus ik ben gaan kijken. Ik mocht gelijk de volgende dag beginnen. Op een gegeven moment heb ik daar alsnog intern een opleiding gevolgd. In totaal heb ik meer dan vierenhalf jaar gestudeerd. Ook draaide ik nachtdiensten, in mijn eentje! Dan was je alleen met honderd kinderen in het gebouw. Het was ploeteren in die tijd. Maar ik wist dat dit het was voor mij. Ik heb het er zó goed gehad, ik was gek op die kinderen!”

Hennie heeft na een halve eeuw weer contact met Ageeth en Trees, twee oud-collega’s van toen. Zij waren ook kinderleidsters in St. Anna. Alle drie komen zij graag weer in contact met de kinderen uit die tijd: “Ik ben met Ageeth en Trees nog naar Den Bosch geweest en daar hebben we bij de FIOM gezeten. Wij willen alle drie graag de kinderen uit het tehuis terugvinden. Wij willen de kinderen die daar hebben gezeten de mogelijkheid geven om contact te leggen met de leidsters die nog in leven zijn. De kinderen zijn inmiddels ook al vijftigplussers!”

Oud-collega Ageeth heeft nog heel veel gegevens paraat, onder andere een overzicht met alle geboortedata en namen van de kinderen uit de groep. “We zijn dus niet op zoek naar één iemand. We willen heel graag de herinneringen delen uit het tehuis van toen en ook de foto’s van die tijd. We weten alle drie nog zo veel mooie dingen van vroeger over die kinderen. Dat zijn herinneringen die ze misschien van niemand anders kunnen horen."

"Zolang wij nog in leven zijn en helder van geest, is het natuurlijk prachtig als wij kinderen kunnen benaderen en onze verhalen met ze kunnen delen. Ook zou ik heel graag willen weten hoe het is nu met de kinderen is. Veel geadopteerde kinderen hebben natuurlijk een hele andere achternaam gekregen, dus dat maakt de zoektocht lastig. Maar gelukkig hebben wij nog veel foto's! Hopelijk herkennen ze zichzelf en reageren ze!"

Aanknopingspunten:
* kinderen (nu vijftigplussers) die in het kindertehuis St Anna in Halfweg hebben gezeten in die jaren 60 tot en met de jaren 80
* leidster Hennie heeft van 1965 tot en met 1982 gewerkt in kindertehuis St. Anna, vooral op de babygroepen
* leidster Ageeth heeft van 1967 tot en met 1971 gewerkt in kindertehuis St. Anna met kinderen van circa negen maanden tot zeven jaar
* de kinderen die er toen zaten zijn vaak of geadopteerd of in een pleeggezin terecht gekomen

Herken jij jezelf in onderstaand bericht van de leidsters van toen? En ben je benieuwd naar verhalen en foto's uit die tijd? Bel dan naar 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl!

Bericht van de leidsters van toen:

"Als je geboren ben in het jaar 1963 en je naam is Ad, of Herman, of Co(otje), of Claudia (zus van Sandra en Evert), of Nico ( broer van Sylvia en Guda), of René (broer van Japie, Magda, Corry en Trudy) en als je weet dat je in de eerste jaren van je leven in Kindertehuis St. Anna hebt gewoond, met o.a. de juffies Corry, Ans, Ageeth en zuster Tarcies, dan moet en mag je weten dat je een heerlijk kind was, dat er van je gehouden werd en dat er nog steeds mensen zijn in wiens hart je zit en die je nooit zijn vergeten. Als je denkt: 'Hé, dit zou ik wel eens kunnen zijn', laat dan een berichtje achter en wie weet komt er een ontmoeting en een uitwisseling van foto’s.

Als je geboren bent in 1964 en je naam is Ricardo, Carla of Magda (zus van Japie, René, Corrie en Trude) en je weet dat je in het kindertehuis St. Anna in Halfweg hebt gewoond, en je zou het leuk vinden iets te horen uit die tijd? Laat dan een berichtje achter.

Ben je geboren in 1965 en heet je Irma,( zus van Anja), Danny of Guda en Sylvia (de tweelingzusjes van Nico), laat dan een berichtje achter. Er zijn leuke foto’s uit die tijd.

Ben je geboren in 1966 en is je naam Anja (zus van Irma), Sandra (zus van Claudia en Evert), Paulientje, Liesbeth (zus van Jos), Shirley, Corry (broer van Japie, René, Magda en Trude), Sander, Ria, Richard (broer van Linda) of Claudia (zus van Sandra en Evert), en wil je iets meer weten over de periode in het kindertehuis? Laat dan een berichtje achter.

Ben je geboren in 1967 en is je naam Evert (broer van Claudia en Sandra), John, Claudine, Tamara, Robért of Joost en zou je wat meer willen weten over je tijd in St. Anna? Laat dan een berichtje achter.

Ben je geboren in 1968 en heet je Michèl, Jeroen, Dennis, Davy, Tonny of Linda (zus van Richard)? Laat dan van je horen!"

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

KINDEREN UIT HET TEHUIS ST. ANNA IN HALFWEG