Adres Onbekend
KRO-NCRV

Deels opgelost: mogelijke vader Jan Fioole

foto: Alida
  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost: mogelijke vader Jan Fioole

“Er werd in het hele dorp gefluisterd dat ik zo op hem leek...”

We vinden Jan Fioole terug in de archieven en weten nu de spelling van zijn achternaam. Ook vinden we zijn zoon Boudie Lieshout, die helaas aan het werk is en niet live in de uitzending kan reageren. Maar hij staat open voor contact met Alida en ze kunnen binnenkort DNA gaan testen om erachter te komen of ze écht familie zijn... Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Hoe ouder Alida wordt, hoe meer haar Indische achtergrond een rol gaat spelen. “Ik heb echt een Indisch uiterlijk en ben erg bezig met waar ik vandaan kom. In november ga ik zelfs voor het eerst naar Indonesië. Ik ken mijn biologische vader niet, maar hoor al mijn hele leven dat dat Jan Fioole zou zijn. Hij komt van Java, dus daar gaat mijn reis ook naartoe...”

Op haar twaalfde komt Alida erachter dat haar vader niet haar vader is. “Een Indisch vriendinnetje zei uit het niets tegen mij dat haar moeder mijn biologische vader zou kennen: Jan Fioole. Hij was een man uit het dorp – ook uit Wormerveer, waar wij woonden. In het hele dorp bleek gefluisterd te worden dat ik zo op hem leek. Maar hij had gewoon een vrouw en kinderen. Toen ik vijftien was heb ik mijn moeder, Alida van Reijn, met deze roddels geconfronteerd, maar zij lachte alles weg.”

Het enige wat Alida weet is dat haar moeder en Jan Fioole elkaar ontmoet zouden hebben in het ziekenhuis in Zaandam, kort na de geboorte van Alida’s oudere zus: “Ze zouden daarna een afspraakje hebben gehad, meer weet ik niet. Ik heb wel wat informatie over Jans kinderen, dus ik hoop dat ik met hen in contact kan komen. Maar iedereen die hem gekend heeft is welkom. Ik wil zo graag weten of het gefluister klopt: ben ik écht een kind van Jan Fioole?”

Luister zondag 11 september tussen 12 en 14 uur naar de live-uitzending vanaf de Tong Tong Fair in Den Haag!

Aanknopingspunten:
* bekenden/familie van Jan Fioole (spelling onzeker)
* hij is geboren rond 1940 en inmiddels overleden
* overlijdensdatum onbekend
* Jan Fioole woonde in Wormerveer aan de Witte de Withstraat met zijn gezin
* hij was van Indische afkomst
* kwam van Java, waar hij ook is geboren
* hij had drie kinderen: twee zoons en een dochter
* een zoon heet Boudie Lieshout
* Boudie is geboren in mei 1962 en woonde (of woont) in Zaandam
* Jans dochter woonde (of woont) in Amsterdam
* Jans vrouw zou al jaren woonachtig zijn in Castricum
* Jan heeft rond 1962-1963 omgang gehad met Alida van Reijn
* zij kwam oorspronkelijk uit Den Haag
* Alida en Jan ontmoetten elkaar in het ziekenhuis in Zaandam in mei 1962

Jan Fioole en zijn gezin