Adres Onbekend
KRO-NCRV

Bijna opgelost: halfzus Annie Bijlsma

foto: Agnes
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna opgelost: halfzus Annie Bijlsma

Annie is nét de deur uit voor een weekje vakantie in Limburg...

Een week later nog steeds geen nieuws van Annie Bijlsma... De lijnen blijven open op 0800 3030300 en zoeken@adresonbekend.nl! Hopelijk reageert ze snel.

Tijdens de uitzending
Het duurt niet lang voordat we in de familie Bijlsma zitten, want komen uit bij Annie's neef Guus Bijlsma. Hij licht zijn nichtje natuurlijk direct in: "Ja hoor, ze heeft jouw moeder Wil Hes inderdaad gekend, die ging mee op vakantie met hun gezin. Maar Annie is enig kind en dat haar vader ook met Wil een kind heeft gekregen, dat is bij ons niet bekend hoor..." Annie is helaas nét de deur uit voor een weekje vakantie in Limburg.

Wie brengt ons met haar in contact? Bel 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl. Hopelijk weten we dan snel meer!

Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Agnes Jansen zoekt vader Berend Bijlsma

Het verhaal

In een ijssalon in Alkmaar komt Agnes kortgeleden haar oom tegen, die ze al dertig jaar niet heeft gesproken. “Ik heb mijn vader nooit gekend. Mijn moeder, Wil Hes, vertelde jarenlang een vaag verhaal over dat ik verwekt was op een vakantie in Oostenrijk. Ik wilde dat altijd graag geloven.” Maar deze oom, de broer van moeder Wil, vertelt dat dat verhaal niet klopt. “Hij wist van alles te vertellen! Bijvoorbeeld dat mijn vader bij mijn doop aanwezig is geweest en dat hij destijds vaak op bezoek kwam bij mijn opa en oma… Hij heeft dus gewoon van mijn bestaan geweten!”

Agnes’ oom vertelt dat Berend Bijlsma uit Heemskerk haar biologische vader moet zijn. “Berend en mijn moeder werkten allebei bij de hoogovens, daar leerden ze elkaar kennen. Maar hij was destijds al getrouwd en had ook al een dochter: Annie. “Als alles klopt, dan zou dat mijn halfzus zijn. Maar misschien loopt er nog wel veel meer familie van me rond… Mijn moeder ontkent alles en wil niet over het verleden praten. Zelfs mijn kinderen voelen aan dat hun oma niet eerlijk is… Dat zorgt er ook voor dat we nu even wat minder contact met elkaar hebben. Alleen door een DNA-test kunnen we er achter komen of het verhaal klopt. En daar hebben we familieleden van Berend voor nodig...”

Aanknopingspunten

* info over mogelijke vader Berend Bijlsma
* hij is geboren op 14 januari 1915 in Friesland, mogelijk in de omgeving Harlingen
* is waarschijnlijk overleden in 2005 (rond zijn 90ste)
* Berends vader was Gabe Bijlsma
* vader Gabe was smid en maakte o.a. Friese doorlopers
* Berend Bijlsma heeft twee broers en een zus
* hij woonde eerst in Harlingen en is rond 1955 in Heemskerk gaan wonen
* werkte als werkplaatschef/docent op de bedrijfsschool van de hoogovens
* in 1955 kwam Berend bij de hoogovens in dienst en in 1980 ging hij met pensioen
* hij was getrouwd en heeft een dochter: Annie Bijlsma
* Annie Bijlsma is waarschijnlijk geboren rond 1951 en opgegroeid in Heemskerk

Moeder Wil (links op groepsfoto) en dochter Agnes