Mysterieuze bezoeker Antonia Pietersen
- Nieuws
- Mysterieuze bezoeker Antonia Pietersen
“Wie was zij en wat was haar connectie met mijn oom tijdens de oorlog?”
De Zoekbrigade komt erachter dat het moet gaan om Antonia Pieterson in plaats van Pietersen. Als we op die naam verder zoeken, komen we uit bij haar rouwadvertentie met namen van familieleden. Uiteindelijk vinden we zo een kleindochter, Annelie Jonquière, die zeer geïnteresseerd is in het oorlogsverleden van haar oma en hier ook het nodige onderzoek naar heeft gedaan: "Wat bijzonder dat onze twee verhalen op deze manier samenkomen in dit programma!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.
Het verhaal
Jan groeit op in Limburg, waar zijn hele familie woont. In de zomervakantie gaat hij vaak bij zijn opa en oma in Broekhuizen logeren, ook tijdens de zomer van 1943. Jan is dan vier jaar oud: “In dat jaar vielen de Duitsers binnen bij mijn opa en oma, ze waren op zoek naar de onderduikers die bij hen verborgen zaten en naar hun zoon, mijn oom Josef van Megen, die actief was bij het verzet. Iedereen werd opgepakt en gevangengezet. Toen de Duitsers er later achter kwamen dat oom Josef veel meer deed bij het verzet dan ze dachten, heeft hij de doodstraf gekregen. In april 1945 werd hij in de buurt van Hamelen doodgeschoten.”
Een neef van Jan heeft veel bijgehouden over deze gebeurtenissen in de oorlog. Na zijn overlijden kwam al deze documenten in handen van Jan. Hij deed er een opvallende ontdekking: “Ene Antonia Pietersen uit Haarlem lijkt mijn oom te hebben opgezocht in de gevangenis in Utrecht in 1944. Ze schreef ook in een brief aan Josefs broer dat ze bezig was om hem te bevrijden, maar dat ze daar nu mee ging stoppen. Dat is toch opvallend? Wat moet een mevrouw uit Haarlem nou bij mijn oom op bezoek in de gevangenis? Probeerde ze hem echt te bevrijden en waarom bekommerde ze zich dan om Josef? Of werkte ze misschien juist voor de vijand? Niemand van de familie kende haar naam, niemand kende überhaupt mensen uit Haarlem. Dus ik vraag me heel sterk af wie deze Antonia Pietersen was en wat haar connectie was met mijn oom Josef. Deze mysterieuze vrouw houdt me al een tijdje bezig en nu er een documentaire over mijn oom wordt gemaakt, laat ze me helemaal niet meer los.”
Aanknopingspunten:
* Johanna Antonia (ook wel Petronella) Pietersen
* zij was waarschijnlijk getrouwd en haar meisjesnaam was wellicht Tromp
* ze woonde in 1944 in Haarlem
* ze bezocht Josef van Megen toen hij tijdens de oorlog in de gevangenis zat
* mogelijk deed ze meer werk in het vrij krijgen van gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog
* Josef van Megen is geboren in 1916 en in augustus 1943 werd hij opgepakt tijdens een razzia
* dat was in Broekhuizen, Limburg, waar hij woonde
* hij heeft in verschillende gevangenissen in Nederland en Duitsland gezeten
* waarschijnlijk bezocht Johanna Antonia Pietersen hem in de gevangenis in Utrecht in maart 1944